En smakebit på søndag: Kultur

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Äsch, jag vaknade lite stressad och bestämde mig för att välja bort den marknad jag planerat in och istället fokusera på att läsa kurslitteratur och genomföra dagens träning. Just nu läser jag ett utdrag ur boken Kultur av Johan Fornäs vilken inledningsvis definierar själva kulturbegreppet. Det kan låta lite träigt men är faktiskt intressant när jag väl kom in i det. Ett sätt att se på kultur är det estetiska synsättet där man tänker sig kultur som konst. Det här synsättet har mycket handlat om skillnaden mellan högt och lågt, mellan fin och ful kultur. Om detta handlar mina, idag två, smakbitar vilka kommer från ss 27-29.

Kriterierna för sådan värderingar har ständigt skiftat. Ibland bygger man på kvantitet och ser per definition allt som produceras, sprids eller konsumeras i massupplaga som sämre än det unika eller det som bara ett fåtal förmår ta del av. Ett problem är då förstås att Bibeln och Shakespeare är vida mer spridda än en hel del kontroversiella yttringar som vanligtvis anses ha betydligt lägre estetisk såväl som etisk halt.

[…]

För det visar sig sedan länge tydligt hur varje uppdelning mellan högt och lågt i kulturen har starka kopplingar till etnicitet, kön och klass. Här har alltså smakhierarkierna klara etniska, genus- och klassmässiga dimensioner. Gång på gång är det de främmande kulturernas, kvinnornas och arbetarklassens smakpreferenser som betraktas som ”enklare” och mer ”primitiva” än de bildade och besuttna vita medelklassmännens, vilka man tar för givet att de förmår representera det förment ”allmänmänskliga”. Där finns även en koppling till ålder, i det att den etablerade ”finkulturen” ofta uppfattas som en vuxen och åldrad angelägenhet […].

 

11 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Kultur

  1. Jag är egentligen hjärtligt trött på elitism och det där att vissa saker/människor är värda mer än andra saker/människor, men om det är bra skrivet så är det ju så klart intressant.

  2. Jag har verkligen svårt för behovet att kategorisera vad som är finkultur och vad som är inte. Kan förstå att det är intressant ur ett akademiskt perspektiv men själva fenomenet känns meningslöst

  3. paulamerio

    Jag tillhör dem som inte tar någon stor del av kulturellt utbud, mest beroende på att jag sitter på vischan o inte har bil. Jag kan inte ta mig till utställningar, föreställningar osv. Därför blir det mest läsning och tv. Elitism är vidrigt. Tack för tankeväckande smakbit, trevlig söndagskväll

  4. Åsa Carlsson

    Säkert intressant läsning. Den kultur som biblioteken gör tillgänglig i form av gratis låneböcker hoppas jag innerligen får finnas kvar. Är ju något som kommer alla tillgodo, oavsett om man faller för ”ful” eller ”fin” kultur… vad det nu anses vara. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s