En smakebit på søndag: Beyond beautiful

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Semestern är slut och jag har redan jobbat en halv vecka på ett nytt jobb. Det är alltid så himla mycket att ta in när man byter jobb så jag har varit trött hela helgen. Förenklade träningen på gymmet igår och kortade av långpasset idag men jag tränade ju åtminstone! Annars har jag läst lite jobbrelaterad facklitteratur och ett barnboksrecex samt inventerat min ungdoms LP-skivor. Det blev en liten nostalgitripp på Spotify i samband med det… Men mest har jag nog bara slappat i helgen!

I början av sommaren fick jag äntligen hem Beyond beautiful men jag har ännu inte läst så mycket i den, litegrann då och då. I korthet så handlar den om att lära sig att älska sig själv och att hela världen är så skönhetsfokuserad. Jag har inga större problem med mitt fysiska yttre så det är den andra aspekten av boken som mest tilltalar mig; att vi liksom inte ska låta utseende diktera villkoren överhuvudtaget. Jag har försökt hitta ett citat som förmedlar detta men jag kan nog förklara Anuschka Rees tankar bättre när jag läst hela boken.

While the main message of ”all bodies are beautiful” does address the issue of narrow beauty ideals (the tip of the iceberg), in doing so it also reinforces the core belief that got us into this mess in the first place: that looking (and feeling) beautiful is a prerequisite to happiness. Telling women to ”remember that you’re beautiful” or that their stretch marks are beautiful is no doubt meant to be consoling and empowering.

But it also keeps women’s attention fixed on their mirror image – on what they see, how they feel about what they see, and what others think about what they see. It keeps them stuck in the same self-objectifying, appearance-focused thought pattern that’s been fueling their insecurities all along. And it keeps them from working toward a long-lasting, healthy relationship with their body, which requires them to step away from the mirror.

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Beyond beautiful

  1. paulamerio

    Ja det var några sanningens ord. Jag tillhör ju dem som tyckt det varit så bra med förebilder som inte är tillnärmelsevis perfekta, o så läser jag att man fortfarande då har fokuset på det yttre, och det stämmer ju! Tack för intressant smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s