Vad är det som är det roliga med Bokmässan?

”Jag har bloggat i ca 8 år men det här är första gången jag är på Bokmässan” berättade jag under den bokbloggarmiddag jag deltog i på fredag kväll i Göteborg. En av tjejerna runt bordet höll på att trilla av stolen av chocken. Nåväl, riktigt så dramatiskt blev det inte men definitivt höjda ögonbryn och nyfikenhet på hur det ens var möjligt?

Men sådan lyder den: sanningen. Jag har alltid sett mig själv som främst intresserad av böcker och läsning, inte författarna bakom böckerna. Jag förstod inte varför man ville gå och lyssna på författare som pratade OM sina böcker när man istället kunde läsa boken?

För några år sedan var jag ändå och lyssnade på några samtal och tyckte det var  riktigt trevligt. Jag uppskattade t.o.m. Kristina Ohlsson oerhört mycket fast att jag inte ens läser hennes böcker. Men mässan? Njae, jag har ju varit på lärarmässan i Älvsjö på höstlovet och det är ärligt talat ganska trist.

I sep 2012 frågade Lotten om det var någon mer som inte skulle till Bokmässan och jag räckte glatt upp handen. Jag orerade lite i stil med ovan och avslutade inlägget med frågan ”Vad är det som är det roliga med Bokmässan?”. I sep 2013 skrev jag ett inlägg kallat En introvert bloggares bekännelse vilket utmynnade i orden ”Kanske ska jag någon gång våga språnget ut bland er andra?”.

2019 blev uppenbarligen året när jag tog språnget! Varför? Dels var det ju temat jämställdhet som lockade oerhört mycket, dels hade jag via en av mina bokcirklar lärt känna två stycken bokmässeproffs vilka jag fick lite draghjälp av. Så nu kan jag vandra tillbaka till mig själv anno 2012 och berätta exakt vad som är det roliga: Nej, det är inte bokförsäljningen på mässgolvet i första hand. Där hade jag rätt. Även om det är en härlig känsla att vandra runt i bokhavet så vet jag med mig att jag är en restriktiv köpare och jag köpte inte en enda bok nere på golvet.

Att träffa andra bloggare var kul, det hade jag gärna gjort ännu mer men programmet var så oerhört spikat på dagarna så jag sprang mest emellan seminariesalar och scener och hann inte socialisera alltför mycket. Och det var just den här biten som var så sjukt kul. Att kunna välja och vraka bland idel intressanta samtal som inte alls bara handlade om en bok (även om jag gillade dem också) utan även om människan bakom boken, om skrivprocesser, om viktiga frågor i samhället och mycket annat. Det var helt fantastiskt och det kändes liksom lyxigt att jag kunde gå där och få lyssna på så många kloka och  roliga ord. Jag upptäckte nya böcker, blev nyfiken på författarskap och fick några av mina hjärtefrågor (feminism, klimat) diskuterade rakt framför mig. Så nu vet du det Bokdivisionen 2012 – det är mötena som är det roliga med Bokmässan!

3 reaktioner på ”Vad är det som är det roliga med Bokmässan?

  1. Jag har ju bloggat sen 2011 men aldrig varit på bokmässan. Skräms lite av trängsel (kan få panik i folkmassor) men mest är det mitt vanliga jobb som sätter käppar i hjulen. September är budgettider. Jag förstår precis vad du menar med möten, tycker det är hur roligt som helst att möta författare och lyssna på dem.

  2. Pingback: Bokmässan 2020 | Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s