Bokmässerapport

Det var inte mycket jag kom hem med från bokmässan vilket går hand i hand med min filosofi att inte köpa så mycket böcker. Det enda planerade köpet var Vei 2 vilken jag sprang bort och köpte efter ett samtal Sara och Karl haft men som jag inte lyssnade på pga krock. Helen Pankhursts bok impulsköpte jag efter ett av samtalen med henne och Djurens språk var också ett impulsköp efter att ha lyssnat till författaren. McFarlane fick jag faktiskt av min ena rumskompis och likaså kartan. Hon var så pass erfaren mässbesökare att hon inte behövde den. 🙂 Själv nyttjade jag den flitigt! Chokladen slutligen var också ett impulsköp efter att någon tipsat om den på Instagram på fredag kväll. Vegansk choklad med lingon & blåbär från Pralinhuset. Jag ser fram emot att äta den och läsa alla böckerna!

Vad gjorde jag på mässan då? Jo, jag kom ner tidigt på kvällen på fredag och gick på trevlig bokbloggarmiddag! Det var roligt att träffa många av människorna bakom skärmarna på riktigt. Jag är totalt noll partypingla men satt åtminstone med i hotellbaren med mina alkoholfria öl lika länge som de andra. 🙂

På lördagen så inledde jag med att lyssna till Jonas Karlsson som pratade om sina bok Regnmannen. Jag är ett stort fan av Jonas och det var perfekt inledning att lyssna till honom en stund. Sen bar det av mot en av de stora mässhallarna där jag klämde fyra seminarier på en gång.

 1. Från suffragetterna till metoo
  Samtal mellan Helen Pankhurst, Anne Atombo och Ida Östensson, modererat av Alexandra Pascalidou.
 2. Feminismens vågor
  Samtal mellan Amie Bramme Sey, Ida Östensson, Nina Björk & Yvonne Hirdman, modererat av Katrine Marçal.
 3. Det hårda livet i London
  Samtal mellan Kate Davies & Caitlin Moran, modererat av Bianca Kronlöf.
 4. Psykisk ohälsa i ungdomslitteraturen
  Samtal mellan Helena Dahlgren, Maria Ahlsdotter & Mian Lodalen, modererat av Lisa Bjärbo.

Sen blev jag tvungen att dra mig tillbaka till hotellrummet en liten stund för att få i mig lite vätska och näring samt uppsöka en toalett för dem var det tyvärr ont om i närheten av seminariesalarna och med bara en kvarts paus hinner man inte långt….

Jag tog ett litet varv på golvet innan det blev dags för nästa seminarium:
Från klimatångest till handlingskraft
Samtal mellan Björn Wiman, David Wallace-Wells & Frida Hylander, modererat av Katrine Marçal.

Mässdagen avslutades med att lyssna till Matti Ollikainen som spelade ett par låter i Aftonbladets monter och därefter Eva Meijer som berättade om sin bok Djurens språk. Resten av kvällen blev mest hotellrumshäng med en enkel middag på hotellet.

Söndagen inleddes med seminariet Att leka med spänningsgenren där Helena Dahlgren ledde ett samtal mellan Camilla Sten, Johannes Pinter, Mats Strandberg & Mattias Leivinger om kombon spänning/skräck vilka alla skriver i. Sen var det dag för Jamaica Kincaid på en alldeles för liten scen med det var värt 40 minuters ståplats att lyssna till.

Musikhistoriens gömda och glömda var nästa punkt. Samtal mellan Anna Charlotta Gunnarson, Annah Björk & Ellinor Skagegård, modererat av Lina Thomsgård som var en väldigt avspänd och skicklig moderator. Efter det fick jag inte bara ståplats utan dessutom halvdålig sikt till nästa seminarie, Det mörka nätet, men jag kunde åtminstone lyssna till Katarina Wennstam & Sofie Sarenbrant vilka pratade med Josefine Sundström om faror på nätet, både verklig och fiktiva.

Mera kvinnohistoria stod på schemat med punkten En kvinnohistorisk middag där återigen Lina Thomsgård modererade ett samtal mellan Anna Charlotta Gunnarson, Lisbeth Larsson och den för mig dittills okända men extremt underhållande Sanna Tahvanainen.

Nu började mässan närma sig sitt slut och jag tog ett ordentligt varv på golvet och tittade och klämde på böcker innan jag gick till den för mig allra sista punkten: Att skriva om litteratur i sociala medier Ett samtal av och med bokbloggarna Agnes Lindholm, Alexandra Andersson, Eva Boström Edvinsson, Paula Högström. Jag har skrivit mer om det samtalet på Instagram!

 • Så är jag nöjd? Ja, definitivt, men jag hade önskat att jag hade en time turner à la Hermione för att hinna med allt.
 • Will I be back? Ja, definitivt.
 • Roligast? Oavgjort mellan Det hårda livet i London och Sanna Tahvanainen.
 • Mest skrämmande? Både Från klimatångest till handlingskraft och Det mörka nätet innehöll en hel del jobbiga saker att lyssna till.
 • Mest besökta tema? Jämställdhet, helt klart, vilket ju också var det som starkt lockade mig att åka.
 • Mest korkade: Att jag bodde på Gothia första gången för nu kan jag aldrig tänka mig att bo någon annanstans… 😀

4 reaktioner på ”Bokmässerapport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s