En smakebit på søndag: The Hate U Give

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Helgen har bjudit på två ståplats-konserter vilket resulterat i en väldigt trött ländrygg och en ännu tröttare häl. Idag har jag känt mig så där som att jag kanske eventuellt ska vara lite krasslig så förutom att småstäda lite har jag mest suttit och  läst. Vilket var jättehärligt eftersom det var längesedan! Jag laddade ner The Hate U Give och tänkte att jag skulle börja på den inför en av månadens bokcirkel men det blev visst så att jag började, fortsatte och avslutade under dagen.

Boken är en nutidsskildring av rasismen i USA och det polisvåld som svarta utsätts för. Jag bjuder på en smakbit ganska tidigt ifrån boken när dess huvudperson, Starr, åker bil tillsammans med barndomskompisen Khalil som hon inte träffat på länge.

Khalil släpper ner hårborsten i dörrfacket och maxar volymen på sin stereo, ut dånar en gammal raplåt pappa spelat en miljon gånger. Jag rynkar pannan. ”Varför spelar du alltid såna gamla grejer?”

”Mannen lägg av! Tupac var äkta.”

”Visst, för tjugo år sen.”

”Nah, nu också. Typ det här, lyssna på det här.” Han pekar på mig, vilket betyder att han är på väg att dela med sig av lite Khalil-filosofi. ”Pac sa att Thug Life stod för ‘The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody'”.

Jag höjer ögonbrynen. ”Va?”

”Lyssna! The Hate U – bokstaven U Give Little Infants Fucks Everybody. T-H-U-G-L-I-F-E. Vilket betyder typ att det samhället ger oss när vi är små får samhället tillbaka när vi blir större och börjar göra en massa skit. Fattar du?”

”Damn.”

 

10 reaktioner på ”En smakebit på søndag: The Hate U Give

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s