En inventering av hyllvärmare

Ofta på torsdagar hänger jag ju på Monikas utmärkta inläggsserie Hett i hyllan där vi visar upp våra hyllvärmare*. En av de bästa idéerna med den här bloggen var att inventera alla mina olästa böcker i hyllan/på plattorna så att jag har stenkoll på dem. Det är faktiskt en av de sidor som jag oftast återvänder till för att scrolla igenom och planera mitt läsande eller bara för att påminna mig om vad jag faktiskt har. Här kommer Monikas torsdagsutmaning in jättebra för då får jag en liten chans att fördjupa mig i var och en av dem och påminna mig om varför jag har dem där i hyllan och vad som gjorde att jag en gång blev sugen på dem.

* Min definition: Böcker jag äger som införskaffats för minst 2 kalenderår sedan. D.v.s. just nu är alla böcker jag fått/köpt t.o.m. december 2018 hyllvärmare.

Någon kanske kan tycka att det verkar lite tråkigt eftersom att jag aldrig någonsin blir den personen som utbrister ”oj, den här visste jag inte att jag hade” eller liknande. Det finns inga överraskningar helt enkelt. Som tur är så är jag inte så jätteförtjust i överraskningar utan föredrar lite mer planering.

Jag noterar alltid ungefär när jag införskaffat en bok (månad, år), varifrån den kommit till mig samt varför. Jag gillar att veta hur länge de stått där, det är intressant att se hur jag försett med mig böcker och det där lilla varför-et är något jag tycker om att ha med mi mina recensioner. Varför ville jag överhuvudtaget läsa just den här boken?

Nu kom det sig att jag blev lite nyfiken på att rota lite i mina hyllvärmare. Jag tyckte nämligen att det fanns väldigt många böcker som jag inte köpt utan fått på olika sätt och funderade kring om detta kunde vara en bidragande faktor till att de förblivit just hyllvärmare. När jag ändå höll på kunde jag ju kika på några andra variabler också. Jag orkade inte göra exakta efterforskningar men här kommer en liten halvhjärtad inventering. För att göra det enkelt så inkluderade jag de två hyllvärmare jag faktiskt redan läst så att den runda fina siffran landade på 100. Lätt att räkna på!

BÖCKER

Romaner: 60
Ungdomsböcker: 2
Fackböcker: 21
Seriealbum: 4
Noveller: 8
Novellsamlingar: 5

Ursprung

Köpt: 49
Fått: 51

FÖRFATTARE

Kvinnor/män: 64 /37

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel (baserat på författarens nationalitet):

  • Afrika: 1
  • Asien: 6
  • Europa: 74
  • Nordamerika: 18
  • Sydamerika: 1
  • Oceanien: 0

Så vad vi kan göra för analys på detta? Well, det var ungefär 50/50 på köpt och fått. Fått betyder både fått gratis från förlag mm (ombett eller oombett), fått i present (ombett eller oombett), vunnit i utlottningar, ”ärvt” från kompisar/familjemedlemmar eller ”räddat” ur andras utrensningar. De allra flesta böcker har jag ju ändå tagit ett aktivt beslut kring att emottaga på ett eller annat sätt. Det är bara några få som jag fått som överraskningar.

Jag har inte funderat nämnvärt kring vilka hyllvärmare jag faktiskt sen läser men de två jag läst hittills just i år råkar vara såna jag överraskats med. Sen har jag också gjort två stora utrensningar där jag gjort mig av med olästa böcker som jag inte längre ville läsa av olika anledningar alt. kanske just böcker jag inte bett om.

Jag har också blivit mycket med restriktiv de senaste åren och deltar t.ex. nästan aldrig i utlottningar längre för att jag inte vill få mer oläst. Men jag har fortfarande lite svårt att stå emot när det erbjuds gratis e-böcker. De tar ju ingen plats och så tänker jag alltid att jag kanske vill läsa dem någon gång. Fast med fysiska böcker så säger jag lättare nej och tänker att vill jag läsa den så kan jag låna den på bibblan i framtiden…

Jag läser mest kvinnor numera och det syns även bland de olästa. Det är mycket fackböcker och skulle vara ännu fler om jag räknade med de två senaste åren men det är också en kategori jag gärna äger. Det här med världsdelar då? Tja, det finns ju uppenbarligen behov att mig att försöka utmana mig själv med mer icke-västerländskt. Endast 8/100 böcker är från andra världsdelar än Europa/USA.

Så, vad gömmer sig i din hyllvärmarhylla?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s