En smakebit på søndag: Älskaren

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Fyra veckor kvar till julledighet nu, november har verkligen rullat på. Veckan har varit fin, jag var väldigt trött tisdag och onsdag så jag såg till at min torsdag och fredag blev lugna och sköna. Läst har jag inte gjort så mycket, jag vet faktiskt inte om jag läst överhuvudtaget nu när jag tänker efter. Vi skulle haft bokcirkel i måndags för att prata om Älskaren men en av deltagarna var sjuk så vi sköt på den. Jag har en liten bit kvar i boken så jag la den ifrån mig när vi ställde in och har inte plockat upp den än. Men ska göra det ikväll.

En kväll ägnade jag åt att vänta på en matleverans som blev allt senare och senare tills jag avbokade den. Nu har jag tillfälligt gjort slut med just den affären och prövar en annan men de hade mer ont om tider så den maten kommer först nästa vecka. Nu kan vi ju gå till butiken och handla men vi försöker undvika så långt som möjligt. En annan kväll har jag också lagt på att ändra 80 lösenord då ett gammalt, allt för väl använt, lösenord hade läckt. Jag har vetat om det i en månad men eftersom jag bara använder det lösenordet till oviktiga sajter så har jag inte prioriterat det. Nu är det skönt att det gjort. En del ställen som lösenordet varit kopplat till går inte ens att logga in på längre så jag har verkligen använt det länge. 🙂

Hjälpt ena sonen att göra om lite i rummet har jag också gjort och sen har jag för första gången på typ 2 år köpt kläder. Jag beslöt mig för att våga prova Sellpy så nu har jag två kartonger kläder i sovrummet att testa mig igenom. När jag väl en gång köpte så kunde jag lika gärna köpa mycket på en gång liksom. Jag har i princip haft en väldigt liten kapselgarderob under de här två åren men nu kände jag mig lite trött på de typ fyra-fem tröjor jag varvar vintertid och kanske lägger undan dem några år.

Älskaren handlar om en femtonårig flicka, jag vet inte om det är Duras själv men mycket av det hon skriver om verkar vara hennes riktiga liv, som blir älskare åt en kinesisk affärsman i 27-års åldern tror jag. Läser man om boken så beskrivs det som en ”passionerad affär” men jag får ärligt talat rätt dåliga vibbar av den och tycker att han groomar och utnyttjar henne. Det ska bli intressant att bokcirkla om den i alla fall. Boken är inte direkt kronologisk utan hon hoppar fram och tillbaka i berättelsen. Smakprovet kommer ifrån ett av de stycken som handlar om när hon åkte över floden vilket var första gången hon träffade den kinesiske mannen.

Jag stiger ur bussen. Jag går fram till relingen. Jag ser på floden. Min mor säger ibland att aldrig i hela mitt liv kommer jag någonsin att få se så vackra floder som de här, så breda och vilda, som Mekong och alla dess flodarmar som strömmar ner mot havet, dessa vattenriken på väg att försvinna i oceanernas hålrum. Över låglandet, som sträcker sig så långt ögat når går floderna snabbt, de rinner som om marken lutade.

27 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Älskaren

 1. Den boken känner jag igen, men läst den har jag inte.

  Jag har också ett riktigt gammalt lösenord som jag alltid använde förut, men det är bara på ett fåtal ställen nu. Många av dem finns nog inte kvar, nej 🙂

 2. Inte läst Älskaren men det är ju en klassiker så någon gång kanske. Lite klurigt att köpa kläder online iaf byxor och skor, men gjort det. Hoppas kläderna blir bra!

 3. köpt många bra skor på nätet, går långt med mina barfotaskor… inga bokcirklar, ingenting… Stadsbiblioteket stängt, gillar Duras, denna lite sorglig, Suzanne Brøgger har berättat att hon har mycket gemensamt med Duras och precis liknande erfarenhet i unga år, känslan med attraktion och trygghet, utomlands i Bangkock för Brøgger.

 4. Elskeren leste jeg for noen år siden. Den er jo noe spesiell. Syntes jeg 🙂
  Jeg handler også klær på nettet innimellom. Jeg har en butikk jeg er veldig glad i, men som er ganske dyr. Så når jeg har spart en stund velger jeg meg ut en ting jeg kan unne meg. Det gjør at jeg også setter mer pris på klærne 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

 5. Paula Merio

  Ja du, vad säger man. Jag har läst denna o gav betyget 1 av 5….gillade den alltså inte. Minns dock inte hur länge sedan det var, åtskilliga år sedan, kanske var jag för ung för att begripa? Tack för smakbit

 6. Vi satt i onsdags och väntade på en matleverans. De skulle ställa kassarna på trappan eftersom vi har covid-19. När det gått trekvart över den tid som de själva messat om ringde frugan och frågan efter våra varor. De var redan levererade. Fast till nr 1 på vår gata istället för nr 16… Han fick åka tillbaka och hämta våra kassar och ställa dem på vår trappa. Vi ville ju inte gå till grannen med tanke på smittrisken.

  Jag har hört talas om boken, men inte läst den. Fin smakbit är det iallafall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s