En smakebit på søndag: Lisa och Lilly

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

I veckan som kommer är det dags för den feministiska bokcirkeln att ”ses” och jag borde förmodligen ha börjat på Lisa och Lilly långt tidigare men igår hade jag bara ögon för bloggen (och delvis julgranen) så jag hann bara påbörja boken innan det vat dags att sova. Julgranen blev inte heller klar men till mitt försvar så saknades där en liten glödlampa. Som jag i och för sig vetat om sedan jag plockade undan granen i december 2019. Haha…

Annars i veckan har det varit fint. Jag har för första gången på länge känt mig piggare och först fick jag massor av idéer till jobbet och sen det här med bloggen. Det är härligt att ha en fungerande hjärna igen! Jag har inte gjort så jättemycket mer än att brodera lite, bloggat, beställt böcker och faktiskt lyssnat på bok. Jag har börjat lyssna på väg till jobbet igen och lyssnade klart på den brittiske tv-doktorn Rangan Chatterjees Hälsobalansen i veckan. Den innehöll en hel del matnyttigt och man får ta till sig valda delar som man själv tror på.

Hur som helst så är Lisa och Lilly inte så jättelång så det ska nog gå vägen att hinna läsa ut den. Min smakbit kommer från ganska tidigt i boken när Lisa övertalar sin mamma att få gå ut en stund på fredag kväll för att promenera med Karin. Men istället smiter hon ner till Årstaviken och dansbanan där.

Musiken var påträngande. Fiolen skar i öronen och synintrycken var så många att hon hade svårt att koncentrera sig.

Därför var det som hände ännu märkligare. Mitt i Fritiofs allt ihärdigare agiterande, när Lisa långt borta hörde ord som ”klasskamp”, ”LO:s svek mot arbetarna” och ”fegt att vända sina egna ryggen”, märkte hon att någon iakttog henne.

Det var inget särskilt, ingenting som stack ut. Enkel klänning. Cendréfärgat hår samlat i en förvisso iögonfallande tjock fläta som föll ner över vänster axel. Det var ögonen som gjorde att hon inte kunde sluta titta. Ljust, ljust gröna, som vore de självlysande i mörkret. Hon borde väl ha tittat bort men hon kunde inte låta bli. Hon log och fick ett leende i retur.

22 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Lisa och Lilly

 1. Mian Lodalen känner jag till, men jag har inte läst något av henne.

  Egentligen förstår jag inte hur hjärnan kan vara så trött, den är ju rejält understimulerad nu. Inga nya intryck överhuvudtaget. Men det är klart, det är påfrestande att typ bara se sin egen lägenhet och skogen där man promenerar.

 2. Anna

  Det ska bli spännande att läsa ditt omdöme om hela boken sedan. Jag var inte helsåld trots att det är välresearchat och ett spännande ämne. Vi har bokcirklat den och den passar verkligen bra att prata om!

 3. Paula Merio

  Ser att hon skrivit en hel drös med böcker, ändå har jag aldrig läst henne. Kan tänka mig att detta är en bra bok, kanske jag också ska läsa den.
  Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s