Förutom böcker om löpning och effektivitet så är det alltid intressant med hälsa men jag skulle inte säga att jag läser den här kategorin särskilt ofta. Av någon anledning blev jag dock nyfiken på den här brittiske doktorn när jag hittade hans böcker i streamingutbudet och jag tyckte det var ganska skönt att lyssna på lättsamma fackböcker på jobbpromenaden så jag gav honom en chans.
På samma sätt som Malin Tegnhammars En liten bok om tid var rak och effektiv så är den här det. Den börjar i princip med att rada upp alla hans tips i punktform så vill man kan man sluta lyssna/läsa därefter. Men om du fortsätter får du lite mer input på varje punkt. Chatterjee delar in vår hälsa i fyra områden: Vila, Mat, Rörelse och Sömn och han menar att man inte bör sträva efter perfektion inom något av områdena utan det är bättre att försöka hitta en balans emellan dem och förbättra alla litegrann. Det blir ett enklare första steg och vill man kan man såklart gå vidare sen inom varje områden.
Även om jag skrev att boken är rak och effektiv så uppblandas tipsen såklart med diverse solskenshistorier om olika patienter som Chatterjee hjälpt. Hur många han sen hjälpt eller inte lyckats med totalt förtäljer inte historien men det är inga konstiga tips han kommer med. Några exempel är:
- ha egentid varje dag
- utöva stillhet varje dag
- avnormalisera socker
- ät fem olika grönsaker varje dag
- gå 10 000 steg om dagen
- träna styrka två gånger i veckan
- var ute 20 min varje morgon
- skapa en rutin för sänggåendet
Chatterjee lyfter att kropp och sinne utgör en helhet och att t.ex. depression delvis kan bero på dålig kost. Han tycker att man inte bara ska titta på symtomen och ge medicin mot dem utan istället luska ut vad som är orsaken till dem för att kunna jobba i rätt ände och förebygga problemen. Han menar att god hälsa åstadkoms utanför läkarmottagningen.
Det är också en blandning av lättsamt pedagogiskt språk och ganska detaljerade förklaringar av vilka små biologiska beståndsdelar i vår kropp som gör vad, ända ner på typ nukleinsyranivåer och liknande. Just de bitarna lyssnade jag faktiskt inte så noga på för jag har inte det behovet av att alltid veta hur något fungerar utan nöjer mig med att det fungerar. Att jag lyssnade på boken gör också att jag glömmer en hel del mycket fortare. Men att bara lyssna på den inledande punktlistan igen påminner mig tillräckligt väl.
Som alltid så får man ta till sig det man tro på eller orkar med i den här typen av böcker men det är ingen mumbo jumbo-bok utan konkreta och logiska tips. Han förespråkar dock HIIT-träning vilket jag å ena sidan kan tycka är vettigt men jag anser att man behöver en rejäl uppvärmning innan den typen av pass vilket jag inte tycker kom fram ordentligt. Sen tror jag inte att HIIT passar alla utan du bör nog vara i inte alltför dålig form från start för att utöva det.
Men summa summarum så är det en väldigt läsvärd bok för dig som är intresserad eller du som känner att du nog borde ta tag i din hälsa. Jag blev faktiskt sugen på att lyssna på hans andra böcker om stress (även om han lyfter mycket i den här boken också) och mera hälsa och kommer nog göra det efter julledigheten sen när jobbpromenaderna återupptas!
Utläst: 27 november 2020
Mitt betyg: 4/5
Pingback: Hälsogåtan: evolution, forskning och 48 konkreta råd – Bokdivisionen