En smakebit på søndag: Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Första jobbveckan är avklarad och jag blev som vanligt ofantligt trött. Precis i början av terminen är det alltid så mycket att göra och då vi har bytt lokaler på jobbet är det extra mycket att göra just nu och de där bra papperna jag vet att jag har ligger i någon kartong någonstans… Att jag blev så trött och jobbade så mycket gjorde att jag varken läste eller tränade under veckan förutom de dagliga yogapassen, vilket ju i och för sig är träning. Men jag har inte gjort något mer än det. Hur trött jag än varit så har jag släpat mig till yogamattan och sen fått en energidos ifrån Adriene även om den vissa kvällar bara suttit i kanske 10 min men det har ju räckt så att jag orkat borsta tänderna. 🙂

När jag säger att jag inte läste så beror det på hur man ser det för jag har faktiskt boklyssnat. Förra året efter jullovet bestämde jag mig för att börja gå hem från jobbet och i år la jag till att även gå dit. Det är inte särskilt långt men ger en extra dos vardagsmotion och lite lyssningstid. Jag lyssnade på Anders Wallenstens Hälsogåtan i veckan och den var intressant och emellanåt lite småkul.

I fredags när jag kom hem låg det fyra bokpaket och väntade på mig så det var väldigt roligt. Två böcker från Romanus & Selling och så två från Rabén & Sjögren för Barnboksprats räkning. Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor var en av de fyra böckerna och det är en sorts handledning och arbetsbok för hur du kan gå igenom din ekonomi för att spara pengar och få bättre ordning helt enkelt. Ska inte män göra detta också kanske du tänker nu och det är såklart bra om de gör men boken tar upp vissa aspekter där ekonomin ofta tenderar att bli en kvinnofälla och det är faktiskt inte helt ovanligt att kvinnor upplever att de t.ex. inte har råd att skilja sig. Nu är det inte så att jag är ute efter att skilja mig men ekonomi är just ett sådant där område som jag aldrig riktigt orkar ta itu med. Hittills har jag läst ett par kapitel och det är ingen quick fix det här utan boken kräver att du själv gör ett gediget jobb.

Smakprovet kommer från inledningen och är en utdrag från en lista med punkter som visar hur män och kvinnor inte är jämställda när det gäller ekonomi.

Så här ser det ut i Sverige idag:

 • Undersökning efter undersökning fastslår samma sak: Män tjänar mer än kvinnor (SCB 2020).
 • Endast en av tre kvinnor har ett tillräckligt stort sparande för att förändra sin livssituation, exempelvis byta arbete eller lämna en relation (Bratt, 2020).
 • Män har större ekonomiskt självförtroende och litar mer på sin egen förmåga. De är villiga att ta högre risker när de investerar pengar för att få högre avkastning. Kvinnor å sin sida förlitar sig i högre grad på andra, så som bankens rådgivare och sin partner. Kvinnor ägnar i genomsnitt mindre tid åt sitt befintliga sparande samt sparar i färre sparformer (Konsumentverket, 2019).

23 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor

 1. astridterese

  Det hørtes ut som dine dager er virkelig fulle. Jeg skjønner ikke at du orker så mye som du gjør. Å gå frem og tilbake til jobb må også reknes innenfor trening 🙂
  Håper du får hvile godt i dag før en ny uke!

 2. Jag hade en väldigt god ekonomisk uppfostran hemifrån och det är jag väldigt glad för. Till och med när jag pluggade, som vuxen, så kunde jag spara en slant. Det där med att inte ägna så mycket tid åt sitt sparande kan jag dock känna igen, men det är för att jag inte tycker att det är roligt och jag väljer att inte lägga tid på det. Jag vill ju liksom inte bara syssla med tråkiga saker här i livet. Däremot hade jag fonder ett tag, men det tog så hårt på psyket när det gick upp och ner så jag sålde allt 😁

  1. Haha, jag har någon fond men jag tittar aldrig på den så psyket klarar sig. 🙂 Men jag håller med om man inte vill lägga tid på tråkiga saker, som t.ex. matlagning i mitt fall.

 3. Låter som det kan vara sant i snitt, men i alla punkterna har vi det precis tvärtom. Fast vi är båda för ointresserade av olika sparformer så vi brukar ta professionell hjälp. Men båda lika mycket.

 4. Första oxveckan har varit tuff, glömmer oftast hur tuff den brukar vara, kanske lika bra det…men låter som du ändå orkat göra en hel del. 🙂 boken är säkert intressant, numera har jag liksom Lotten professionell hjälp, är inte så intresserad själv att jag orkar sätta mig in i alla fonder, placeringar osv, fast en borde… Tack för smakbiten!

 5. Paula Merio

  Jag har jobbat i bankvärlden ett tjugotal år mellan 70-90tal och där var de flesta bankanställda kvinnor. De flesta chefer var män. Jag håller helt med om hur det ser ut i verkligheten. Tyvärr har det inte hänt mycket på jämlikhetssidan vad gäller löner eller möjlighet till avancemang senare heller. Visst försöker vi övervinna glappet, men dt går segt. Säkert en nyttig bok. Nu är jag pensionär och kan inte längre göra mycket åt min egen situation men tycker de yngre borde intressera sig mer. Tack för smakbit

 6. Åsa

  Det där att kvinnor inte har ett tillräckligt sparande är rätt skrämmande med tanke på att det numera är fler kvinnor än män som får avslag på ansökan om sjukpenning och sjukersättning om de blir sjukskrivna från jobbet. Och äger man sitt boende i en sådan situation har man bara sina besparingar att leva av. De flesta har inte förstått att det blivit så. Riktigt ohållbart. Tänker att de som lever i en relation kan bli direkt beroende ekonomiskt att stanna kvar i relationen även om den inte fungerar, vilken hemsk situation! Wallenstens Hälsogåtan vill jag läsa!

   1. Åsa

    Nej, det är ingen utopi, det är en högst påtagligt verklig dystopi som alltför många med sjukdomar och handikapp lever i nu, och flera år tillbaka. Ansvariga politiker vet om det här problemet med den allmänna sjukförsäkringen (vilken alla som jobbar/jobbat betalar in till via avdrag på lönen i form av arbetsgivaravgifter), men inget görs för att åtgärda det. Rätt skamligt, enligt min åsikt.

   2. Mitt ordval blev kanske olyckligt, jag är medveten om att det är en verklighet för många människor. Det var en av anledningarna till att jag ville läsa den här boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s