Fjäril i koppel

Fjäril i koppel har stått i min bokhylla i nästan tio år. Jag hade dålig koll på Zinat men läste om henne i lokaltidningen varpå jag köpte hennes bok. Sen föreslog jag den som bokcirkelbok tidigare i höstas men det blev inte av att jag läste den själv då men nu tog jag äntligen tag i det!

Shirin växer upp i Zadrabad i Iran. Efter att ha fått hennes förfäders historia så följer vi henne under uppväxten som barn och ung kvinna. Shirin är äventyrslysten och utmanar den gängse normen gång på gång. Ganska brutalt tvingas hon inse att det liv hon eftersträvar inte är möjligt i Iran, särskilt inte efter revolutionen och hon smider planer för att ta sig därifrån.

Inledningsvis så kände jag mig rätt skeptisk när jag läste boken och tyckte att det var den ena märkligare mer fantastiska berättelsen än den andra. Lite åt skröna-hållet liksom och jag tänkte att det var överdrivet. Det är små anekdoter av olika slag från både hennes förfäders och hennes eget liv. Någonstans runt mitten av boken, i samband med revolutionen i Iran, så vänder tonen och istället blir det en redogörelse över vedervärdiga brott mot och villkor för kvinnor i landet. Först då inser jag att det är ett vansinnigt snyggt stilgrepp som Pirzadeh använder sig av.

Jag var på väg att ge upp boken i början då det kändes mer som någon slags saga men är verkligen glad att jag inte gjorde det. Det är så intressant att få veta mer om livet i Iran även om många händelser förstås är hemska. Shirin kan verkligen inte förstå varför livets villkor ska vara annorlunda för män och kvinnor och jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att leva under de premisserna. En kompis till mig snöade nyligen in på att leta bisarra stycken ur Bibeln och efter att ha läst dem så måste jag erkänna att The Handmaid’s Tale inte alls är en långsökt tolkning av vad Bibeln föreskriver. Jag tänker att religion säkert kan vara fint ibland men alla de här uråldriga reglerna som först och främst gynnar männen borde verkligen ses över.

Förlag: Piratförlaget (min utgåva är dock gammal och från Pocketförlaget)
Utläst: 2 december 2021
Mitt betyg: 4/5

2 reaktioner på ”Fjäril i koppel

  1. Jag tyckte om denna, ända från första sidan 🙂 Så speciellt skriven och mitt i allt det som faktiskt är bra så finns det där fasansfulla. Jag har inte kommit mig för att läsa fortsättningen än, men det kommer. Det är jag säker på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s