En smakebit på søndag: Brev till en bokhandel

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag har varit trött den här veckan, säkert beroende på att terminen snart är slut men också för att jag jobbat ganska mycket. Dessutom inleddes veckan med en konsert med fantastiska Amason på Cirkus så det blev en sen kväll. I tisdags bokcirklade jag med Stäppvargarna om Där kräftorna sjunger och vi var tre som gillade den och en som avskydde den. Ungefär samma förhållande som alla recensioner jag läst om boken tyder på.

För nio år sedan vann jag en boktävling hos Feelgoodbibliotekarien där vinsten var Girl in Translation av Jean Kwok. Hon skickade också med en bonusvinst, Brev till en bokhandel, en bok jag aldrig hört talas om. Det är en kort liten bok som enbart består av en äkta brevkorrespondens mellan en amerikansk författare och en brittisk bokantikvariearbetare, Frank Doel. Det låter extremt torrt och ointressant men boken är överraskande rolig, mycket tack vare Hanffs humor och innehåller dessutom ett stycke äkta historieskildring med små nedslag om t.ex. matpaket och ransoneringar under efterkrigstiden.

Jag har läst ut boken men volymen innehåller också en uppföljare som handlar om hur Hanff äntligen besökte Storbritannien för att träffa människor med anknytning till antikvariatet. Smakbiten kommer dock från ett av breven i första boken. Det är Hanff som skriver till Doel i mars 1950. Tonen må låta dryg och otrevlig men det är bara deras jargong.

Frank Doel, vad GÖR ni där borta, ni gör INGENTING, bara SITTER där.
Var är Leigh Hunt? Var är Oxford Verse? Var är Vulgatan och käre gamle fånige John Henry, jag tänkte att det skulle bli så fin och upplyftande läsning under fastan och ni skickar mig INGENTING.
Ni låter mig sitta här och skriva långa marginalanteckningar i biblioteksböcker som inte tillhör mig. En vacker dag kommer de att upptäcka att det är jag som gjort det och dra in mitt lånekort.
Jag har gjort upp med Påskharen att han skall ge er ett ägg men när han kommer dit kommer han förmodligen att finna att ni dött av Slöhet.

20 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Brev till en bokhandel

  1. Tonen gillar jag, men skriva anteckningar i marginalen på biblioteksböcker? Absolut inte! Tyckte mig känna igen boken och så ser jag här nedanför att du har haft med den i Hett i hyllan 🙂

  2. en gång påstod Lunds UB att jag strukit under i en lånad bok, men då greps jag av en så helig vrede att de förstod att de anklagat alldeles fel person. skulle nämligen aldrig falla mig in att stryka under i några andra böcker än mina egna. Brev till en bokhandel läste jag för väldigt länge sedan. borde läsas om. och jag tror att jag har den i hyllan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s