Månadssummering december 2021

Vad säger man? Ibland när jag får [idiotiska] idéer, tja, då går jag all in. Av denna anledning läste jag alltså 27 böcker i december. Var det kul? Nja, inte hela tiden. Det blev lite korvstoppning emellanåt. Jag är ändå en snabbläsare men det finns de bloggare/instagrammare som läser så mycket att de nästan snittar en bok om dagen eller i alla fall en varannan dag. De kanske inte gör så mycket annat än att läsa men det blir helt klart mycket läsning. Jag gillar att läsa, det gör jag, men vill också låta böcker sjunka in litegrann. Det erkänner jag att jag inte riktigt hann.

Jag lät också med flit bli att skriva recensioner för de sista isch 15 böckerna (för att hinna läsa) så det behöver jag inleda januari med. Nu har jag ju skrivit recensioner på åratal gamla böcker förr men man tappar ju en hel del av känslan och handlingen. Särskilt som jag läste flera liknande böcker (ex om feminisim och Lövestams grammatikböcker) vilka är lätta att blanda ihop.

Men är jag nöjd då? Oh boy, yes det är jag! Bakgrunden till mitt läsmål var ju att jag ville max ha 100 hyllvärmare 1 januari 2022 och nu lyckades jag med det. Jag skriver mer om mina utmaningar i början på januari.

I övrigt i december har det varit lugnt med enklare julfirande, en bokcirkel, två konserter och sex träningspass vilket inte låter som mycket att hjula i hänggran men det innebär en återgång till träningen för mig som jag länge längtat efter. Nu hoppas jag på att hålla mig frisk framöver så att jag kan köra på lite mer som vanligt. Den bristfälliga träningen har såklart genererat lästimmar så någon nytta gjorde den uteblivna träningen ändå.

Månadens bästa: Persepolis
Fantastiskt intressant, skrämmande men också humoristisk. Fint att läsa den strax efter Fjäril i koppel så jag fick fler berättelser om Iran på en gång.

Månadens roligaste: Alla Saras grammatikböcker
Trots flera års studier av fem olika språk så är det mycket saker jag inte fattar i de här böckerna men det gör bara att jag blir sugen på att plocka upp grammatikstudierna igen!

Månadens julmysigaste: Tolv hundar i juletid
Årets favorit och de charmiga hundarna gjorde definitivt sitt till. Extra kul att det fins fler böcker i serien!

Månadens knepigaste: Fallet Meursalt
Jag hängde inte riktigt med i alla svängar men kul att ha läst den ändå.

Månadens personlighet: Markus Torgeby
Vi är båda födda 1976 och vi ägnar oss båda åt löpning. Där slutar dock alla likheter mellan mig och denna skogsälskande eremitlevande löpartalang.

Månadens viktigaste: Berättelsen om Sverige och Var kommer du ifrån, egentligen?
Bägge var väldigt intressanta, nyttiga och välskrivna.

Lästa böcker december 2021:

 • Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh
 • Hunger och siden av Herta Müller
 • Allt jag önskar mig till jul av Joanna Bolouri
 • Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd
 • Girl in Translation av Jean Kwok
 • En familjemiddag av Kazuo Ishiguro
 • Krysantemum av John Steinbeck
 • Gjej av David Walliams 
 • Världens värsta moster av Lindsay J. Sedgwick
 • Fallet Meursault av Kamel Daoud
 • Där kräftorna sjunger av Delia Owens
 • Tolv hundar i juletid av Lizzie Shane
 • Stjärnor, systerskap och julens mirakel av Sarah Morgan
 • Brev till en bokhandel & Hertiginnan av Bloomsbury Street av Helene Hanff
 • Löparens hjärta av Markus Torgeby
 • Därför är jag inte feminist av Jessa Crispin
 • Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog av Jonas Hassen Khemiri
 • Lappin och Lapinova av Virginia Woolf
 • Persepolis av Marjane Satrapi
 • Ett nytt Atlantis av Ursula K. Le Guin
 • Jiroekonomi av Nina Åkestam
 • Grejen med substantiv och pronomen av Sara Lövestam
 • Grejen med ordföljd av Sara Lövestam
 • Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit
 • Berättelsen om Sverige av Patrik Lundberg
 • Var kommer du ifrån, egentligen? av Tnkvrt
 • Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik av Sara Lövestam

BÖCKER

Totalt antal lästa böcker: 27
Svenska/engelska: 26 / 1
Fysisk bok/e-bok/ljudbok: 22 / 3 / 2

Skönlitteratur: 17
Barnböcker (0-12): 3
Ungdomsböcker (13+): 0
Fackböcker: 7

Ursprung

Hyllvärmare: 17
Bokhylleböcker: 2
Nyinkommet: 1
Rec.ex: 3
Biblioteksböcker: 0
Streamingböcker: 4
Radioföljetong: 0
Lånat: 0

FÖRFATTARE

Totalt antal lästa författare: 25
Kvinnor/män/icke-binär: 17 / 8 / 0
Antal författare jag läste för första gången: 14

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel:

 • Afrika: 1
 • Asien: 2
 • Europa: 16
 • Nordamerika: 8
 • Sydamerika: 0
 • Oceanien: 0

Antal böcker per land:

 • Algeriet: 1
 • Iran: 2
 • Irland: 1
 • Rumänien: 1
 • Storbritannien: 5
 • Sverige: 9
 • USA: 8

2 reaktioner på ”Månadssummering december 2021

 1. Jag tror att du behöver en läspaus nu 😲 Ibland halkar jag in på det här som jag kallar stressläsning och det brukar inte bli så bra. Jag trivs inte med läsningen då.

  1. Haha, nä det känns ok. Jag har ju inte gjort så mycket annat på dagarna så det har funkat bra. Och jag valde ju ut alla noveller och de kortaste romanerna för att det skulle vara snabbläst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s