En smakebit på søndag: Sista sommaren

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Första arbetsveckan är avklarad och det blir alltid lite utav en jobbchock att vara tillbaka efter ett lov. Jag är dock glad som gillar mitt jobb för trots att jag älskar att vara ledig och inte tillhör dem som blir uttråkade hemma så brukar jag ändå se fram emot att komma tillbaka till jobbet. Mina elever går sista terminen i trean nu och det är en hektisk men rolig termin med bl.a. nationella prov. Det är ju också vår sista tid ihop innan de går vidare upp i mellanstadiet och jag tar emot nya små stjärnor.

Hemma har jag läst litegrann, fnulat med olika projekt och tagit ett par enkla löprundor. Jag har ganska låg lägstanivå på min träning för tillfället p.g.a. en massa omständigheter och har inga mål just nu. En hel vecka bland folk utan att få omikron har jag också lyckats med och det kanske borde firas? Läst har jag inte gjort supermycket men jag läste ut Sista sommaren igår. Det var en bok som väckte läslust och som jag gladeligen plockade fram en stund en dag varje dag för att få hänga lite med Britta och Adam.

Ja, ploten är osannolik med den kriminelle unge kille som klättrar in genom ett öppet fönster i pensionären Britas sommarhus för att sova där och som sen får lov att stanna eftersom Britta behöver lite hjälp och dessutom påminner han henne om en viss person. Men den är också fin och rolig och även lite sorglig. Jag stör mig dock på att Adam och hans ”kumpaner” inte är etniska svenskar och tänker att det bara spär på myten om den kriminella invandraren. Men framförallt är det vänskapen mellan de två udda karaktärerna som är huvudsaken och den är fin.

Han låser dörren bakom dem och på Brittas inrådan rycker han häftigt  i handtaget flera gånger för att vara helt säker på att den gått i lås. När han stängt den sirliga metallgrinden bakom dem sticker hon sin arm i hans. Har svårt att komma igång med de första stegen när hon varit stilla en stund.
”Varför använder du inte en sån där rullator när du går? Då kan du ju sätta dig och vila när du vill. Jag såg att det stod en i kolkällaren.”[…]
”Är du helt tokig? Vet du hur gammal man ser ut när man går omkring med den sådan? Vilket spektakel!”
Han skrattar högt och stannar till helt. Just som hon har fått upp farten. Tittar ner på henne och ler.
”Men Britta, du är ju gammal!”

4 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Sista sommaren

  1. Paula Merio

    Jag har svårt för feel-good-genren då den känns tillrättalagd och förutbestämbar. Men visst kan den ha sina poänger, och det är kul att byta genrer ibland. Tack för smakbit, trevlig ny januarivecka, blås inte bort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s