Bokmässan 2022 söndag

På söndagen börjar en del åka hem tidigt så visst är det färre folk men jag tycker inte det gör något utan njuter gärna in i det sista av alla seminarier. Söndagens seminarier resulterade också i den längsta läslistan av alla dagar.

Söndagens seminarier:

Sluta komma ut med Ann-Christine Ruuth och Edvin Törnblom som pratade om hur det är att finna sig själv och leva som queer idag. Ann-Christine hade jag lite koll på innan medan Edvin var ny för mig. Han var väldigt rolig och vi fick alla öva på att säga bög eftersom så många människor inte riktigt vet om man vågar använda det ordet idag. Jägerfeld var såklart lysande som samtalsledare här. Det blev många skratt och en fin start på dagen.

Plötsligt är allt annorlunda – om att möta livsförändringar med en stor panel bestående av Torbjörn Flygt, Nicolas Lunabba, Peter Alestig, Jenny Jägerfeld, Patrik Lundberg och Frida Boisen. Några pratade om svåra reella upplevelser de varit med, några om sådant deras fiktiva karaktärer upplever och sen kände jag att avslutande Frida Boisen kanske var lite malplacerad med sin bok om att våga göra förändringar. Alla kan ju inte välja att göra en förändring. Jag hade redan haft ögonen på Lunabba och köpt hans bok på lördagen och hans fem minuter taltid gick rakt in i hjärtat på mig.

Efter detta seminarie hade jag jättegärna velat gå på Rasism i Sverige då och nu men tänkte till sist att jag kunde se det på play och valde istället

Tro, vetenskap och hållbara beslut med Greta Thunberg, Johan Rockström, Peter Turkson och Antje Jackelén. Det kändes liksom som att man inte kunde missa det. De pratade om att kyrkan och religionen behövs för att klimatarbetet ska nå ut till fler på riktigt. Greta manade oss alla att agera och avslutade med en liten känga till kyrkan om att sluta avverka skog som inte är deras.

Är vi redo för livet efter klimatförändringarna? med Herman Geijer och Peter Alestig var ett av mina måsteseminarier då jag gillar Geijer. De diskuterade hur vi kan förbereda oss för klimatkrisen vilken ju faktiskt redan är här. Jag hade inte tänkt att köpa fler böcker men kunde inte låta bli att köpa mässans enda signerade ex av Geijer. Han rekommenderade också Klimatpsykologi vilken ju pinsamt nog står oläst i min hylla.

Här fick jag faktiskt en lucka då jag passade på att äta varpå jag gick förbi en intervju med Nora Khalil på kyrkans scen Se människan och blev nyfiken på hennes bok Yani som utspelar sig i Botkyrka där jag en gång bott.

Cosy crime med Carin Hjulström, Katarina Bivald och Kristina Appelqvist hade jag bestämt skulle bli min sista programpunkt då jag misstänkte att det skulle bli lättsamt och det är typ den enda slags deckargenre jag läser. Det blev en hel del prat om Agatha Christie och jag insåg att jag typ aldrig läst något av henne. Eller jo, en enda bok vad jag vet, Poirots jul.

Efter detta bar det av hemåt mot huvudstaden igen och det blev en behaglig tågresa i lugn vagn med ljudbok och lite musik i öronen. Jag lär definitivt komma tillbaka till mässan nästa år!

Läslista:
 • Bögen är lös
 • Jag kom inte ut – jag blev mig själv
 • Min pappa Ann-Christine
 • Flygt – läsa om Underdog kanske och sen de andra två?
 • Blir du ledsen om jag dör?
 • Adoptionerna
 • Monstersamhället
 • Klimatpsykologi
 • Världen som väntar – vårt liv i klimatförändringarnas Sverige
 • Yani
 • Hjulström
 • Appelqvist
 • Bivald
 • Christie
Tankar & lärdomar:
 • Det är himla trevligt att börja och avsluta med seminarier vilka innehåller skratt och lättsam stämning (trots svåra ämnen ibland).
 • Jag borde verkligen läsa något av Christie.
Böcker med hem i bagaget:
 1. Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba
 2. Monstersamhället av Herman Geijer
 3. Ställ om av Maria Soxbo
 4. Liv Strömquists astrologi av Liv Strömquist
 5. Den uppgrävda jorden av Lisa Wool-Rim Sjöblom

2 reaktioner på ”Bokmässan 2022 söndag

 1. Det var flera seminarier jag hade velat gå på på söndagen, men vi kunde ju inte stanna. Bl.a. det första du skriver om, jag har läst Min pappa Ann-Christine och har tänkt läsa hennes egna bok. Klimattemat hade jag också velat gå på fler seminarier om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s