En smakebit på søndag: Ställ om

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Arbetsveckan har varit tuff på grund av det kraftiga inledande snöfallet vi hade här i Stockholm i veckan. När vi kom till jobbet i måndags morse var det kanske 50 cm snö på hela skolgården. Snön fortsatte falla och under de kommande dagarna blev det p.g.a. rasrisk från taken först inneraster för alla elever och därefter var vi tvungna att eskortera dem ut och in från husen och till rasterna. Det kanske inte låter så farligt (och så klart bra för eleverna) men för oss vuxna blev det ett ganska stort extra arbetsmoment. Jag älskar snö men är rätt glad just nu att mycket har smält undan under veckan.

Annars har veckan varit bra även om jag varit extra trött. I torsdags såg vi Les Big Byrd spela live och det var riktigt bra. Igår var vi på en annan konsert som dock var ganska trist så jag outar inte det bandet. Läsningen däremot har nästan helt legat på is (snö, haha) då jag inte orkat. Jag är fortfarande inte klar med Under det rosa täcket och lär nu inte hinna med alla de böcker jag tänkt mig i november. Om jag ska nå mitt mål för året när det gäller att läsa hyllvärmare så måste jag göra ett enormt ryck i december. Det har jag klarat tidigare år tack vare jullovet men i år börjar det inte förrän 23 december vilket är sent.

Men eftersom jag så gärna vill dela något här idag så tänkte jag bjuda på en smakbit ur Ställ om som jag läst klart men ännu inte recenserat. Den är skriven av Maria Soxbo, en av Klimatklubbens grundare för dig som känner till den, och handlar såklart om hur vi kan ställa om mot ett mer klimatsmart leverne. Soxbo skriver att hon inte är ute efter att skamma någon utan istället ge tips på hur vi kan bygga ett annat liv och samhälle. I smakbiten pratar hon om konsumtion och såklart ska man inte ta allt bokstavligt, det är klart att det finns prylar som du verkligen behöver och jag har i mitt bagage en upplevelse som var en helikopterflygtur vilket så här i efterhand känns otroligt klimatonödigt. Men så här i juletider kan det vara smart att tänka efter en extra gång om din tänkta julklapp verkligen är nödvändig och klimatsmart.

Men forskning har visat att vi lurar oss själva. Vi tror att vi gör ett bra drag om vi köper något beständigt, en pryl, som vi sedan har i vår ägo för överskådlig framtid. Det verkar ju smartare än om vi lägger pengarna på en flyktig, tillfällig upplevelse. Men i själva verket är det precis tvärtom. Vi minns upplevelsen (konserten, resan, äventyret, restaurangbesöket) med glädje långt senare, medan vi oväntat snabbt vänjer oss vid våra nyköpta prylar och sedan inte ägnar dem särskilt mycket tankekraft eller känslor. Det dröjer inte länge (i snitt bara 5 timmar och 45 minuter, enligt en amerikansk undersökning) innan shoppingkicken lagt sig och den  där nya tröjan förpassats in i den proppfulla garderobens mörker.

10 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Ställ om

  1. Bokföring enligt Monika

    För mig känns det lite som att de som verkligen skulle kunna göra skillnad inte bryr sig. Och då menar jag typ länder, som Kina som tydligen står för åtminstone en fjärdedel av världens koldioxidutsläpp. Även om jag, i det lilla vardagliga, gör så mycket som jag överhuvudtaget kan så spelar det ingen roll i det stora hela. Det blir som att spotta en törstig kamel i halsen 😟

  2. Paula Merio

    Ju äldre jag blir desto mer medveten blir jag om hur illa vår jord mår och hur dåligt klimatet blivit när vi förstört det så. Jag gör så gott jag kan, faktiskt ganska mycket, har testat mitt klimatavtryck på en sida på nätet och det var mycket acceptabelt, kanske delvis för att jag inte har bil…Men jag tänker mig för, mycket, Önskar bara att de yngre också gjorde det, de som är deltagare i värsta köphysterin, mina familjemedlemmar inkluderade…pekpinnar hjälper inte…
    Tack för angelägen smakbit, trevlig första advent

  3. Jag har börjat tro mer och mer på upplevelser som presenter i alla fall. Det är svårt att tänka klimatsmart i varje läge, men jag försöker tänka igenom mina beslut. Många bäckar små osv tänker jag.

  4. jag tycker att det förefaller som om den vanliga lilla människan gör så gott den kan, men att de som skulle kunna göra stora skillnader inte har något intresse av att göra det de skulle kunna. pengarna styr. ska kolla boken. tack för smakebiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s