En smakebit på søndag: Sidenkatedralen och andra texter

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Då var det dags för mig att hoppa på Smakebitarna igen efter att ha grottat ner mig i förra årets läsning en vecka. Jag vill så gärna att bloggcommunityn ska fortleva och tycker de här veckovisa utmaningarna där man hoppar runt och besöker varandra är roliga och viktiga. Men ibland kommer ju livet emellan och jag hinner inte alltid hoppa runt så mycket som jag önskar. Ibland halkar jag in på amerikanska bokbloggar och de kan ju ha 100 kommentarer på sina inlägg! Men visst finns det fler amerikaner i världen…

Förutom Smakebitarna tänkte jag i år äntligen haka på Ugglan och bokens Tisdagstrion, enligt O’s Veckans kulturfråga (som jag besvarat sporadiskt) och så har jag samlat på mig nya böcker så att jag kan haka på Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan igen. Det finns såklart många fler utmaningar/veckofrågor men de här fyra är de jag bestämt mig för i nuläget. Vilka kör du?

Den här veckan har jag haft jullov och jag har ägnat en stor del åt bloggen med att skriva inlägg och recensioner men också en bra del till träning. Varje januari hoppar jag på Yoga With Adrienes januari-yoga-varje-dag-projekt men jag har aldrig lyckats att fullfölja någon. Det är såklart mycket enklare nu när jag varit ledig än en sen vardag efter jobbet och gymmet. Förra januari var första året på många som jag inte deltog och jag har inte yogat en enda gång under 2022. Detta märks nu och även om jag gymmar och springer och har mig så är jag svag i vissa poser och ben och armar skakar på mig.

Eftersom jag bloggat så himla mycket har läsningen blivit lidande men i fredags läste jag ut Sidenkatedralen och andra texter av Sara Danius. Det är en blandning av förord, sommarprat och texter ur DN om mode och fotografi. Hon är onekligen kulturell och bildad på ett sätt jag aldrig kommer bli men det har varit förvånansvärt intressant att läsa om t.ex. fotografer jag aldrig hört talas om. Jag har googlat mycket på alla hon skriver om och beslöt mig faktiskt på att gå på just en fotoutställning på Kulturhuset senare i veckan.

Det var väldigt intressant att läsa hennes berättelse om Svenska Akademien också och jag påminns om att jag ännu inte läst Klubben. Nu är ju Sara dessvärre inte med oss längre men Engdahl sitter fortfarande kvar i Akademien. Jag är inte ens i närheten av att vara ett proffs på Svenska Akademien men killgissar ändå att Sara Danius är en av de sekreterare som skött sitt arbete allra bäst och mest korrekt.

Eller som när Horace Engdahl publicerade en helsida i tidningen Expressen. Det var den 10 april, två dagar innan jag avsattes. Sara Danius, slog han fast, var den ”av alla sekreterare sedan 1786 som hade lyckats sämst med sin uppgift”. Kort sagt: Danius var sämst.

27 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Sidenkatedralen och andra texter

 1. Bokföring enligt Monika

  Vi måste slåss lite för att bloggarna ska vara kvar. Tänk vad förfärligt om alla bara fanns på Instagram 😲

 2. Boken om Sara Danius kreationer har jag inte läst, men Klubben märklig och helt osannolik bok om en enda utomstående man med mest lögner, övergrepp, tystnadskultur, lögner, hot, stulna konstverk…

 3. Paula Merio

  Jag har inte den kulturella bakgrunden alls att jag kan ståta med att känna särskilt väl till Svenska akademien eller Danius även om hon som person var exceptionell. Tack för smakbit, god fortsättning

 4. Sara Danius var helt fantastisk. hon borde ha fått leda akademien länge. jag gillar i stort sett Horace Engdahl men ibland är han riktigt dum. det där yttande var så orättvist och barnsligt att en knappt kan ta det på allvar. tack för smakebiten!

 5. Åsa

  Jaha, alltså, nu fattar jag inte. Var hon bäst eller sämst? Kanske nånstans mittemellan då, om man ska vara diplomatisk? 😉 Har som du förstår noll koll på akademien. Hoppas också bokbloggarna blir kvar, annars blir det nog rätt ensamt – för jag varken kan eller vill använda instagram.

 6. Jösses vilken smakbit!
  Jag har ambitionen att hoppa runt på bloggar, men när jobbet kommer igång är jag så trött på kvällarna att jag sällan orkar. Inläggen programmerar jag i förväg. Jag kör Hett i hyllan, Tisdagstrion och En smakebit. Sporadiskt kör jag Fem en fredag, ännu mer sällan Veckans kulturfråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s