En smakebit på søndag: Muslimsk feminist? Javisst!

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Sportlovsveckan är inne på sin sista dag och jag blev lite irriterad på folk som önskade trevlig helg i fredags. Inte på riktigt såklart men liiite eftersom att för mig innebar helgen slutet på en skön ledighet. Som vanligt har jag haft massor av saker jag velat göra och som vanligt har jag bara gjort en handfull. Jag inledde veckan pyttelite småsnorig så jag tog det lugnt två-tre dagar. Men sen har jag sprungit, gymmat, lunchat med en kompis, pusslat, läst och köpt en ny vandringsryggsäck. Jag har inte städat garderoberna eller bloggat så supermycket så jag måste göra ett ryck idag efter långpasset.

Sen var jag faktiskt också på Sarah Delshads release av den här boken. Det var intressant att lyssna till henne och jag började läsa boken redan dagen efter samtalet vilket typ bara hänt en gång tidigare i mitt liv (då var det Sarek av Ulf Kvensler). Jag läser med penna i hand den här gången då jag ofta plöjer igenom den här typen av böcker alldeles för fort och sen inte riktigt minns poängerna då jag har så fruktansvärt dåligt minne. Hittills har jag läst ca en tredjedel och jag gillar den. Jag är själv ateist och har svårt att vetenskapligt förstå hur man kan vara troende men samtidigt är jag öppen för att folk lever sina liv olika och jag tycker om att lära mig mer om andra. Särskilt när det gäller intersektionell feminism.

En feltolkning av islam har lett till dagens situation för muslimska kvinnor, och manliga makthavare har genom tiderna använt religionen för att legitimera politiska förändringar och sina egna intressen, Muslimska seder förtrycker kvinnor och förvägrar dem den jämlikhet och mänskliga värdighet som i sitt innersta väsen faktiskt tillskrivs kvinnor i den heliga skriften.

(Jag har fetmarkerat ordet seder som är kursiverat i boken men kursiveringen försvinner ju i citatet här.)

18 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Muslimsk feminist? Javisst!

 1. Bokföring enligt Monika

  Som jag har förstått det så är islam i grunden en väldigt fredlig religion, men den har förstörts av sådana som kanske läser Koranen som f-n läser Bibeln.

 2. Paula Merio

  Jag jobbade med svenskaundervisning för flyktingar som kom 2015 varav många muslimer. Det gav en ny insikt om religionen i olika länder. Men, när jag talar med muslimska män idag säger de att kvinnan har en högre status än männen, kvinnan sätts på piedestal! Tyvärr innebär piedestalen att mannen har tvärkoll på vad kvinnan gör och inte gör. Mannen menar att kvinnan inte får röra sig ute utan fökläde men att det helt beror på att man är rädd om kvinnan och inte vill att hon ska fara illa, bah! Tror jag behöver läsa den här boken, tack för smakbit

  1. Hon tar upp just det där med förklädesbiten och skriver att den kom till på 600-talet och att syftet var att skydda kvinnor mot överfall etc under resor. Sen har det där misstolkats och förvanskats.

 3. Muslimsk feminist låter som en oxymoron, men boken vore nog intressant att läsa. Det finns delar av Koranen som är väldigt fredliga och tillåtande mot andra religioner, men de kom till innan Muhammed hade erövrat Mecka och Medina. Därefter plockades svärden fram. För den som mördas eller våldtas av ”islamister” spelar det nog inte så stor roll att det finns verser i Koranen som är goda och fredliga.

  1. För den som mördas eller våldtas spelar det ingen roll hurvida gärningsmannen är religiös eller ateist tänker jag. .Jag tycker inte det är ett dugg motsägelsefullt att vara muslim och feminist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s