I gryningen andas inget

I gryningen andas inget är sjätte boken om Anki och Tryggve som håller till i Mullvalds socken på Gotlands ostkust. För mig betyder de här böckerna något extra då min pappa haft ett landställe precis i de krokarna under ett antal år och jag känner igen vissa namn och platser. Jag blev riktigt glad tidigare i år när jag såg att en ny bok skulle komma och reservationen jag gjort på biblioteket trillade ner precis i rätt ögonblick när jag hade en av livets svåra stunder.

I den här delen ordnar Anki och hennes kompis Gunilla en långritt till islandshäst. En av deltagarna är den kvinna Tryggve dejtat litegrann och Anki kan inte hjälpa att hon har ett horn i sidan till Tryggves donna. Med på ritten är också några människor som bor i närheten samt en Gotlandsforskare och hennes översättare. Självfallet visar sig allas inbördes relationer vara både spända, intressanta och komplicerade och vad vore en cozy crime-bok utan ett mord? Anki, Tryggve och Tryggves rottweiler Putte ordnar såklart upp allting till slut.

Det är ömsom intriger, avundsjuka och misstänksamhet, ömsom rykande kaffekoppar, knoppande vårblomster och godmodiga islandshästar. Förutom mordet så har Anki ytterligare ett liter bekymmer med den hjälpreda som hennes dotter rekommenderar när hon behöver måla om stallet. Ska hon få lida för 30 år gamla synder och misstag nu?

Jag tycker verkligen om den här serien men som sagt, miljön betyder något för mig, jag gillar hästar och så är Anki och Tryggve ett par riktigt sympatiska människor att hänga med. Rekommenderas till dig som vill ha lättsam underhållning à la pusseldeckare men inte till dig som föredrar Stockholm noir och uppfläkta kvinnolik.

Förlag: Lind & Co
Utläst: 18 mars 2023
Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s