En smakebit på søndag: Den gudomliga komedin

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

En hel vecka efter lovet har gått och det går alltid superfort att hamna i de vanliga spåren igen. På jobbet i onsdags var vi på en fortbildning och lyssnade till Rasmus Åkerblom som bl.a. skrivit Underverkligheten, en faktabok för barn. Jag läste första kapitlet för klassen i fredags och de blev mind blown av tankar på hur det fanns ingenting innan Big bang och att det kanske fanns flera små universum i Big bang och tänk om det finns ett parallellt jag i ett annat universum? Vi har ändå läst om Big bang tidigare under terminen men Rasmus väckte liksom djupare tankar hos dem. Kul!

En dubbelkonsert hanns med i torsdags kväll och så har jag såklart också varit på universitetet och diskuterat förra veckans smakbit Gisli Surssons saga och isländska sagor. Vi har nu också fått mer information om den kommande salstentan så att jag vet ganska bra VAD jag förväntas kunna, nu måste jag bara hitta tiden att förbereda mig också. Den pluggtid jag lägger ner varje vecka räcker liksom bara till att förbereda kommande veckans seminarier och föreläsningar. Men det ska nog ordna sig.

Den här helgens pluggtid har dock blivit nästintill obefintlig. Jag är ju sjukt trött på fredagar men gjorde en liten insats och läste en del. Sen var jag på en fantastisk vandring igår (äntligen!) och knatade första etappen på Roslagsleden, ca 15 km. Jag blev orimligt trött av detta och orkade nästan inte plugga något alls under kvällen igår. Jag la mig extremt tidigt och sov länge.

Idag när jag vaknade var mina ben fortfarande trötta, det brukar ordna till sig under natten efter långa löppass men förmodligen var mina ben lite ovana vid vandringskängorna vilka ju inte rastats sedan oktober. Och idag står det 24 km löpning på schemat, haha, Jag ska göra mitt bästa så får vi se vad de orkar med! Sen måste jag dock få pluggat lite mer för under den kommande veckan har jag en del kvällsaktiviteter inplanerade så det är lite tajt med lästid just nu. Ni kan tänka er att det inte går så jättebra med Agaat heller…

Jag har i alla fall lånat Den gudomliga komedin som e-bok för någon vecka sedan så jag har kunnat läsa en sång här och var på tunnelbanan. I fredags skaffade jag mig dock ett fysiskt ex. också då det är skönare att läsa en bok hemma. Dessutom kommer de här terzinerna mer till sin rätt i bokform då det blir en konstig radbrytning i e-boken.

Till mitten hunnen på vår levnads vandring
hade jag i en dunkel skog gått vilse
och irrat bort mig från den rätta vägen.

Hur svår den skogen tycks mig att beskriva,
så vild och full av snår och ofrånkomlig
att blotta tanken på den väcker fruktan!

Mycket mer bitter kan ej döden vara;
men för att tala om vad gott jag mötte
vill jag först skildra annat som jag såg där.

20 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Den gudomliga komedin

    1. Vi ska inte läsa hela nu, bara Inferno och tre sånger till. Får se om jag läser resten inom en snar framtid. Har ju chans att räkna den som en utläst bok i statistiken om jag läser hela! 🙂

  1. Imponerande med din träning! Jag har Den gudomliga komedin i bokhyllan och gjorde ett allvarligt försök att läsa den någon gång i tonåren, men gav upp. Är inte säker på att jag skulle ha tålamodet nu heller.

    1. Ja i helgen blev det bra träning! Jag tycker att det ger så mycket mer att läsa de här böckerna med all omkring-litteratur och kunniga lärare som förklarar och fyller ut! På egen hand hade jag inte fattat hälften!

  2. astridterese

    Denne har jeg lest, og synes den er kjempefin. Men ganske vanskelig å forstå til tider, når en ikke husker tidlige tiders historie og filosofi 🙂

    Ha en riktig fin søndag!

  3. Paula Merio

    Det här är nog dessvärre en bok som jag inte prioriterar att läsa hur berömd den än är, Läste din smakbit högt, den lät också högtidlig! Tack för smak

Lämna en kommentar