En smakebit på søndag: Lucrezias porträtt

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Denna vecka var tänkt att ägnas åt tentapluggande och jag började ju bra i veckan vilket fortsatte under måndagen. På tisdagen åkte jag till gymmet och hade en pluggfri dag. På onsdagen var jag på fotvård och under tiden jag satt i stolen där så kunde jag knappt hålla ögonen öppna. Den känslan blev jag inte kvitt sedan jag kom hem så när klockan var 19.30 gick jag och la mig. Jag går upp 5.30 så även om 19.30 är tidigt så blir det inte helt galet. Jag läste en liten stund men somnade snabbt.

Torsdagen innebar konsert med Mattias Alkberg och blev istället sent i säng. Jag gillar Alkberg och hans konstnärliga sidor men hans senaste platta är inte superbra tyvärr. I fredags hade jag tänkt att plugga men tog en löptur och sen blev det sängläge 19.30 igen.

Igår var det så dags för stora plugghelgen. Mitt på dagen tänkte jag att jag skulle ta en kort löptur igen för att få komma ut lite i solen. Jag valde det närmaste elljusspåret och kände mig så nöjd med mig själv och hamnade i et mentalt fow. Vilket är livsfarligt för mig när jag springer i skog så efter bara 2 km ligger jag pladask i spåret och har såklart lyckats landa på det knä som jag sabbade totalt i somras. Jag var livrädd att jag nu hade förstört även årets fjällresa och ägnade hela gårdagen åt at linda och kyla knät, käka glass samt kolla på The Bay på svt play. Jag var för ”deppig” för att plugga.

Idag tog jag mig i kragen och har pluggat mer eller mindre hela dagen och jag har nu gått igenom och strukturerat allt material och ska nu försöka finslipa det sista samt banka in det i skallen tills på onsdag. Det är tur att det bara är en salstenta på den här kursen för det har varit väldigt mkt material att gå igenom. Närmare bestämt 4000 års litteraturhistoria!

Vad gäller knät så känner jag att det inte alls är lika skadat som i somras så jag hoppas och tror att det ska vara fit for fjällen om ca en månad. Men jag känner mig pinsamt klumpig och vet inte om jag vågar ta ett löpsteg till innan resan. Å andra sidan hade jag sprungit lite mer än 500 snubbelfria km innan igår så jag vet inte riktigt hur jag ska tänka…

Jag har längtat efter att läsa Lucrezias porträtt och hade tänkt att börja efter tentan men igår så tjyvstartade jag. Det är extra intressant att läsa den efter att jag läst om den italienska 1500-talslitteraturen och Florens etc. Jag har valt den som bokcirkelbok till Stäppvargarna och om en dryg vecka ska vi diskutera den på florentinsk restaurang. Det ser jag fram emot!

Lucrezia tar ett fast grepp om tallrikskanten. Förvissningen om att han vill se henne död är som ett väsen bredvid henne, som om en rovfågel i mörk fjäderskrud landat på hennes stolskarm.

Det är orsaken till deras brådstörtade resa till en sådan öde, gudsförgäten plats. Han har fört henne hit, till denna fästning i sten, för att mörda henne.

10 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Lucrezias porträtt

  1. Jag hoppas verkligen knäet snabbt ordnar till sig! Jag är livrädd att trampa snett igen…

    Jag har läst annat av Maggie O’Farrell men inte den här. Den har inte lockat mig än i alla fall.

  2. Bokföring enligt Monika

    Maggie O’Farrell har jag läst en annan bok av, men var inte helt övertygad av den. Förmodligen kommer hon att få en andra chans.

    Hoppas allt löser sig med ditt knä, det är helt hopplöst att vara den där som alltid ramlar eller trampar snett. Jag är en av dem, känns det som.

Lämna en kommentar