Drottningen vänder blad

Titel: Drottningen vänder blad

Författare: Alan Bennett

Förlag: Ordfront Förlag

Utläst: 10 mars 2012

Mitt betyg: 4/5

Detta är helt enkelt den bok vi ska ha läst till nästa träff  med den lilla opretentiösa bokpratscirkel som jag numera ingår i.

Av en slump kommer drottningen av Storbritannien via en bokbuss i närmare kontakt med skönlitteratur och hon skaffar sig en hobby: läsning! Människor runtomkring henne är inte helt nöjda med detta nyfunna intresse och de försöker få henne på bättre tankar. Förutom Norman, en smal rödlätt homosexuell ung man som arbetar som köksbiträde i det kungliga slottet, vilken hon stöter på i bokbussen och tar till sig som handsekreterare så att han kan hjälpa henne med att finna intressanta böcker. Vi får följa drottningens utveckling till en läsande individ med allt vad det innebär.

Boken är otroligt kort, min pocketversion mäter 124 sidor vilka jag läste i ett nafs. Det är en skruvad skön historia med referenser till det verkliga livet och det verkliga brittiska kungahuset vilket gör det hela ännu bättre. Jag älskar ju böcker som handlar om läsning och den här boken utgör inget undantag. Det flödar av namngivna verk och författare som jag blir nyfiken på. Dessutom kryllar boken av sköna meningar med hög igenkänningsfaktor:

Hon noterade också att en bok alltid ledde vidare till en annan. Nya dörrar öppnade sig vart hon än vände blicken, och dagarna räckte inte till för allt som hon ville läsa.

Böcker handlar inte om att fördriva tiden. De handlar om andra liv. Andra världar.

Läsningens lockelse, tänkte hon, bodde i dess likgiltighet. Litteraturen hade något upphöjt över sig. Böcker brydde sig inte om vem som läste dem eller om man läste dem eller inte. Alla läsare, däribland hon själv, var jämbördiga.

En bok är en anordning som syftar till att antända fantasin.

Kan man tänka sig en större glädje än att stöta på en författare man gillar och sedan upptäcka att hon inte bara har skrivit en eller två böcker, utan minst ett dussin?

Man tecknar inte med sitt liv i sina böcker. Man hittar det där.

Jag rekommenderar denna till alla bibliofiler!

Köp på Adlibris eller Bokus

3 reaktioner på ”Drottningen vänder blad

  1. Pingback: Himmel och helvete coming up « Bokdivisionen

  2. Pingback: Tematrio – titelyrken « Bokdivisionen

  3. Pingback: Drottningen vänder blad: Underbar historia » C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s