Lucka 1 – Neustadt International Prize for Literature

julkalender 2013

Neustadt International Prize for Literature

Det här priset delas ut vartannat år av University of Oklahoma och deras litterära magasin World Literature Today. Priset ses som den amerikanska motsvarigheten till Nobelpriset då det är många av pristagarna eller de nominerade som erhållit Nobelpriset efter att de fått detta pris. I enlighet med Nobelpriset delas det också ut för ett samlat livsverk. Det är både poeter, dramatiker och författare som kan få priset och det består av en replika av en silverörnfjäder och 50 000 dollar. Priset har delats ut sedan 1969 och det är en jury bestående av minst sju personer som först nominerar varsin författare så att det skapas en officiell shortlist och sedan beslutar samma jury vem som ska få priset.

2014 års pristagare är Mia Couto från Moçambique och bland tidigare pristagare känner jag igen Tomas Tranströmer, Assia Djebar och Gabriel García Márquez.

För mer information besök prisets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s