Lucka 6 – Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

julkalender 2013

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Detta är världens största barn- och ungdomslitteraturpris och det instiftades av vår dåvarande regering 2002. Det är ett internationellt pris som delas ut till en eller flera författare, illustratörer, berättare eller för läsfrämjande arbete. Precis som med Nobelpriset är det hela konstnärskap som belönas och inte enskilda verk. En skillnad är dock att det är endast nu levande personer som kan få priset.

ALMA-prisets syftet är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen och basen för arbetet är Barnkonventionen och barns rätt till kultur. Som med många andra litteraturpriser går detta pris inte att söka utan juryn tar emot nomineringar från olika instanser i hela världen eller så nominerar de själva.

Prissumman är på fem miljoner svenska kronor vilket är den högsta prissumman bland världens alla barn- och ungdomslitteraturpriser och den andra eller tredje högsta summan av alla litteraturpriser totalt. På första plats ligger Nobelpriset med nuvarande 8 milj kr och därefter kommer spanska priset Premio Planeta de Novela med 600 000 euro och ALMA med sina 5 milj kr. Så det beror lite på pengarnas värde för tillfälle vilket pris som kommer på andra/tredje plats men helt solklart är i alla fall att det är en betydande peng som delas ut från just Sverige varje år i form av litteraturpriser!

2013 års pristagare var argentinska ISOL  och bland tidigare års pristagare känner jag igen en hel drös vilket också har att göra med att jag intresserat mig mer aktivt för barn- och ungdomslitteratur det senare åren. Om jag nämner de som jag faktiskt har läst så blir det bara Shaun Tan, Kitty Crowther, Katherine Paterson och Maurice Sendak och så är jag osäker på huruvida jag läst något av Christine Nöstlinger och Ryōji Arai eftersom jag läst så mycket barnböcker på arbetet. Uppenbarligen har jag många pristagare kvar att utforska.

Slutligen så bör detta pris inte förväxlas med Astid Lindgren-priset vilket Rabén & Sjögren delar ut till svenska barn- och ungdomsförfattare sedan 1967.

För mer information  besök prisets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s