Lucka 7 – Man Asian Literary Prize

julkalender 2013

Man Asian Literary Prize

Det här priset delas ut sedan 2007 till en roman skriven av en asiatisk författare på engelska eller översatt till engelska och utgiven under året innan. Prisets syfte är att öka medvetenheten om och uppskattningen av asiatisk litteratur. Det är bara författare från 34 asiatiska länder som får ta emot priset. Det går att söka priset genom att förläggare nominerar två stycken av deras utgivna romaner. En longlist utses, därefter en shortlist och slutligen utses vinnaren av en jury på tre personer vilken skiftar varje år. Fram till 2012 var det Man Group som låg bakom priset och vem den nya sponsorn blir är antingen inte klart eller åtminstone inte utannonserat ännu. I december ska prisets longlist utses så vi får väl se om det dyker upp någon nyhet i dagarna.

Prissumman är 30 000 amerikanska dollar till författaren och 5000 dollar till översättaren om det finns någon. 2013 års pristagare var  Tan Twan Eng för The Garden of Evening Mists och bland tidigare års pristagare känner jag endast igen Kyung Sook-Shins bok Ta hand om min mor vilken jag varit nyfiken på länge nu.

För mer information  besök prisets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s