Lucka 8 – Nordiska rådets litteraturpris

julkalender 2013

Nordiska rådets litteraturpris

Detta pris har sedan 1962 delats ut varje år av Nordiska rådet för ett verk skrivet på ett av de nordiska språken. Det ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav och kan vara en roman, ett drama, en dikt-, novell-, essäsamling eller annat verk. Priset består av 350 000 danska kronor och dess syfte är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen.

Varje lands nationella bedömningskommitté får nominera högst två verk och dessutom kan verk på samiska, färöiska och grönländska nomineras. Verket ska vara högst 2-4 år gammalt beroende på vilket språk det är skrivet på. Den längre tidsgränsen gäller för de mindre språken. Pristagaren utses därefter av en samlad bedömningskommitté vilken består av två medlemmar från varje nordiskt land. Om verk nomineras från Färöarna, Grönland eller det samiska språkområdet deltar representanter för dessa som tillfälliga medlemmar.

 

2013 års pristagare var  Kim Leine för Profeterna vid Evighetsfjorden. Bland tidigare års pristagarverk  har jag endast läst Skugga-Baldur av Sjón men jag är nyfiken på Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindström, Bland träden av Gyrðir Elíasson, Utrensning av Sofi Oksanen och Drömfakulteten av Sara Stridsberg.

Från och med 2013 delas även Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur ut, även det på 350 000 danska kronor. Allra första vinnare blev finska boken Karikko av Seita Vuorela och Jani Ikonen (ill.).

För mer information  besök prisets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s