Stockholmspesten

Titel: Stockholmspesten
Författare: Sofia Albertsson

Förlag: Swedish Zombie
Sidantal: 288
Utgivningsår: 2018

Utläst: 27 augusti 2018
Mitt betyg: 4/5

Jag har varit supertaggad på denna bok sedan jag först fick nys om den och högg direkt när förlaget efterfrågade potentiella recensenter.

I en snar framtid börjar Stockholm att få problem med vatten- och elförsörjningen. Lokaltrafiken fungerar inte utan taxiköerna ringlar långsamt genom staden och i tunnelbanans underjordiska tunnlar verkar några eller något hålla till. I källarna växer det underligt mögel och människor drabbas av en mystisk smitta.

Elin jobbar på ett kontor i Stockholm och på en personalfest hettar det till mellan henne och en kollega. Parallellt med att deras relation växer fram förändras långsamt Stockholm. Många människor väljer att lämna stan men Elin vägrar att återvända till barndomens håla med risk att ses som misslyckad. Hellre stannar hon kvar i en dysfunktionell stad i förfall.

Stockholmspesten rör sig långsamt framåt på samma sätt som de flesta skräckromaner vanligtvis gör. Istället för ett tydligt klimax där monstret avtäckes får vi här ta del av allt fler fragmentariska stycken med mystiska händelser varvat med hyfsat vardagliga scener och en fortsatt relativt långsam berättarton. Det tar ett tag innan jag slutar att vänta på monstret men när boken väl är utläst så inser jag genialiteten i berättarstilen.

Stora delar av boken läser jag på tunnelbanan och jag rör mig i samma miljöer som Elin. Ibland måste jag nästan kolla upp för att skilja fiktion från verklighet och jag älskar att den utspelar sig i en väldigt snar framtid i min egen stad då allt känns så verkligt. Jag blir tokig på Elin och hennes envishet att vilja stanna kvar i stan. Jag blir knäpp på att hon överhuvudtaget bryr sig om sitt jobb och inte ser vad som sker omkring henne eller tar det på allvar. Och så oroar jag mig för hennes katt Harry eftersom att djur brukar aldrig klara sig väl i skräcklitteraturen…

Det här är en härlig debutroman som du absolut ska läsa om du är skräckfantast. Det är suggestivt, spännande och tankeväckande. Vad händer med människor i krissituationer? Vad är viktigt och varför agerar vi som vi gör? Får jag önska något skulle jag vilja ha lite mer, vissa delar lämnar mig otillfredsställd men jag förstår samtidigt tanken med det. Jag hoppas att Sofia Albertsson blir ett återkommande inslag på den svenska skräckscenen.

Köp på Adlibris eller Bokus

Tack till Swedish Zombie för recensionsexemplar!

3 reaktioner på ”Stockholmspesten

  1. Pingback: With the Lords and high ladies, of the bottom of the lake |

  2. Pingback: Mitt bloggår 2018 | Bokdivisionen

  3. Pingback: Kulturkollos veckoutmaning: 2018 i listformat | Bokdivisionen

Lämna en kommentar