En smakebit på søndag: Kärlek utan barn

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Just nu har jag ju egenförfattat skönlitterärt läsförbud pga att jag har en hemtenta att förfärdiga. Jag har ca hälften kvar och håller som bäst på att analysera Hinke Bergegrens tal Kärlek utan barn från 1910 och jämför det med Fadime Sahindals tal i riksdagen från 2001. Så det blir en lite annorlunda smakbit denna söndag men jag har sagt det förr: de här två böckerna Könspolitiska nyckeltexter 1 & 2 är faktiskt oerhört intressanta och de flesta texter är lättlästa. Det finns också forskarkommentarer till varje text vilket hjälper dig som läsare att sätta in texten i en kontext och kunna relatera den till dåtidens tankegångar och normer.

Jag finner Bergegrens tal väldigt intressant av både bra och mindre bra skäl. Självfallet är hans intention att få preventivmedel att anses som en tillgång och inget omoraliskt väldigt bra men hans tal är också fyllt av dåtida rena galenskaper så som att brottslighet är ärftligt vilket han ”bevisar” genom att ex. berätta om ett fall från USA där en man suttit i fängelse samtidigt som sina sju söner. Väldigt mycket av det Bergegren säger i sitt tal är också baserat på hans egna erfarenheter och uppfattningar, folklig tro och ren hörsägen. Jag skulle extremt gärna få hans tal i en reviderad version där han anger relevanta källor till alla sina påståenden.

Hans tal var i alla fall ett försök att propagera för användandet av preventivmedel vilket tyvärr utmynnade i en lag, Lex Hinke, vilken förbjöd upplysning om och annonsering av preventivmedel under åren 1911-1938. Så han lyckades inte så bra. Kanske åstadkom han andra saker, jag ska fördjupa mig i hans liv en annan gång.

Det är min övertygelse – fast jag ej kan bevisa det – jag är, säger jag, fullt övertygad om, att föräldrarnas sinnestämning i avlelsestunden är av utomordentligt stor betydelse. Att en man och hustru, som levat i gräl och hat (så som inga andra än två gifta kunna det), flera dagar å rad, så halvt sonas eller samsas i bädden och av gammal vana sjunka i varandras armar, en omfattning då just det skickelsedigra sker, – att då deras ännu retliga, ilskna eller svårmodiga sinnesstämning har inflytande på den avlade, tycks mig så självklart.

Så för guds skull, avla inga barn när ni har försoningssex, vem vet vilket kynne det barnet kan födas med!

 

 

24 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Kärlek utan barn

  1. paulamerio

    för att inte tala om barn som tillkommit pga våldtäkt…usch vilken hemsk teori, undrar hur många av oss människor som vore ens ett dugg vettiga om det förutsattes att föräldrarna vid avelseögonblicket verkligen behövt vara lyckliga…

    1. Jag undrar lite hur han ens kom på den? Det är hans fulla övertygelse, han borde ju ha något slags bevis eller någon annans teori att bygga sin egen på. Eller så killgissar han bara! 😀

  2. Men detta var väl från 1910? De trodde de mest underliga saker förut och jag antar att andra människor, om hindra år eller så, kommer att titta tillbaka på det vi tror att vi vet och undra hur i hela friden vi kunde tro något liknande 🙂

  3. Pingback: Konsten att städa | Bokdivisionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s