En smakebit på søndag: Blå

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Den här veckan har jag inledningsvis varit tveksamt krasslig och därefter definitivt sjuk. Jag blev så hes att jag fick sjukskriva mig i slutet av veckan. Prova själv att ha hand om en klass ettor utan att kunna prata ordentligt. Haha, det går inte. Jag är på bättringsvägen med rösten nästan återställd men väldigt tung i lungorna fortfarande.

Så vad gör man när man är sjuk och inte kan jobba? Jo, tar den årliga streamingtjänsten-månaden och bingekollar lite. I år blev det säsong 3 av Handmaid’s Tale, säsong 2 av Big Little Lies och så Sharp Objects innan jag ledsnade och återfick läsorken.

Jag ville veta hur det gick för June/Offred men jag erkänner att jag blev lite less på alla närbilder på henne när hon tittar uppåt. Big Little Lies gillade jag fortsatt, så många härliga skådisar i den. Laura Dern är ju så grym! Sharp Objects gjorde mig tudelad. Jag har inte läst boken eftersom det inte är min genre i bokform (men på TV funkar det bra) och det var en intressant handling, även här lite väl segt emellanåt. Missförstå mig rätt, jag får spelet av moderna barnprogram så jag vill inte bara ha action hela tiden! Jag kan ju ha upplevt en seghet pga slö och bingekollande också. Men, det som störde mig i Sharp Objects var det här vältrandet i Camilles psykiska ohälsa. Jag kände att man liksom snaskade i det på ett sätt som gjorde mig illa berörd.

Sen återkom som sagt min läsork och jag läste första 24 goda gärningar innan jag tog itu med bokcirkelboken Blå. Den flöt inte på lika bra som feelgoodboken men jag läste ut den idag i alla fall. Boken följer två parallella historier; om Signe i nutidens Nordnorge som är gammal miljökämpe och arg för att hennes ex säljer is från glaciärerna till rika samt om David som tillsammans med sin dotter Lou är på flykt i ett framtida uttorkat Frankrike. Den första delen av smakbiten kommer från inledningen av Signes första kapitel och den andra från Davids dito.

Ingenting stoppade vattnet, man kunde följa det från fjället till fjorden; från snön som föll från molnen och la sig på topparna, till ångan som steg över havet och åter bildade moln.

[…]

Hettan dallrade över vägen framför oss. Den låg i vågor på backkrönet, liknade vatten, men försvann när vi kom närmare.

Fortfarande inte en skymt av lägret.

Över oss var himlen blå. Inte ett enda moln. Blå, alltid blå. Jag hade börjat hata den färgen.

 

 

18 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Blå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s