Statistik över läsåret 2019

Här kommer så det gångna årets nördstatistik – hurra! Jag har inte blickat bakåt för jämförelser här utan kommenterar lite mer på känsla. 2019 var också året då jag beslöt mig för att räkna varenda läst titel som en läst bok utan att lägga någon prestige i om det var en bilderbok, en novell, en fackbok, en tunn bok eller en tegelsten. Detta gör också att det inte blir relevant att jämföra siffror med något år där jag kanske inte räknat med vissa typer av barnböcker.

Nu läser jag i och för sig inte så värst många bilderböcker, faktiskt inga alls 2019, eftersom mina egna barn är tonåringar. Sen så ser jag bloggens läsning som en dagbok över min egna läsning vilket betyder att jag nog ändå inte skulle räknat med böcker jag läst högt. Jag räknar t.ex. inte heller med alla de kapitelböcker jag högläser på jobbet. Däremot läser jag ju ibland barnböcker för att recensera på Barnboksprat, då gills de som mina.

BÖCKER

Totalt antal lästa böcker: 72
Svenska/engelska: 71 / 1
Pappersbok/e-bok/ljudbok: 49 / 23 / 0

Romaner: 29
Barnböcker (0-12): 26
Ungdomsböcker (13+): 1
Fackböcker: 8
Seriealbum: 3
Noveller: 5
Novellsamlingar: 0
Pjäser: 0
Diktsamlingar: 0

Kommentar: Om vi bara ska se til siffror och bortse från allt det jag precis skrev här ovanför så tror jag att 2019 är ett toppantal för mig gällande antal lästa titlar. Men jag lägger ingen större vikt vid det mer än att jag gärna ser att en månad innehållit åtminstone fyra titlar för att jag egentligen ska känna mig nöjd. Men läsmål i form av antal böcker är inget för mig.

På grund av att jag inledde året med att hålla i en temavecka på Barnboksprat där jag läste 13 böcker om datorer/internet/programmering så är antalet barnböcker ganska högt. Övriga 13 läste jag ju utspritt över årets resterande månader. När det gäller barnböcker så separerar jag inte fackböcker från skönlitterära utan delar in allt efter ungefärlig ålder.

Annars gläder det mig att jag läst 8 fackböcker, jag har ett mål att ta tag lite  min fackboksläsning i år eftersom att det är den kategori där jag främst tenderar att köpa på mig böcker. På grund av min hyllvärmarutmaning läste jag fler noveller än jag brukat. Ett lätt sätt att minska ner antalet böcker snabbt!

Jag läser lika gärna på papper som skärm men jag tycker det är lite tråkigt att jag bara läst en enda bok på engelska i år. Det hänger nog ihop med det jag pratar mer om under geografi-delen längre ner.

Ursprung

Hyllvärmare: 12
Bokhylleböcker: 2
Biblioteksböcker: 23
Lånat: 1
Nyinkommet: 4
Rec.ex: 30

Kommentar: Ett ganska ovanligt högt antal rec.ex vilket främst hänger ihop med Barnboksprat. Annars är jag väldigt restriktiv med rec.ex för att inte skapa fler krav i min läsning. Detta gör att jag läser extremt få nya böcker eftersom att jag inte heller direkt köper böcker och jag har ingen streamingtjänst. När de kommer ut som e-bok på bibblan slår jag till. Jag har tänkt på detta nu när det släppts så många ”bäst 2019-listor”. På min topplista blir det nog främst äldre böcker.

Annars syns det att jag är bra på att läsa biblioteksböcker och det är då alltså främst e-böcker. Det är också den här kategori som är det största ”hotet” mot jobbet med att nedbanta mina egna olästa hyllor. Det är som att gå in i en butik med gratis godis att surfa runt bland bibblans e-boksutbud! Men nu har jag åtminstone en fungerande plan för mina hyllvärmare så på sikt ska det nog bli bra. 🙂

FÖRFATTARE

Totalt antal lästa författare: 65
Kvinnor/män: 54 /11
Levande/döda: 63 / 2
Antal författare jag läste för första gången: 55

Kommentar: Jag fortsätter att läsa övervägande kvinnor och det verkar helt enkelt vara något jag föredrar. Samtida litteratur står också högre i rang hos mig och så är det fascinerande att jag läser så många nya författare hela tiden. Fast att man liksom hittar favoriter och tänker att man ska läsa mer av dem.

GEOGRAFI

Antal böcker per världsdel:

 • Afrika: 0
 • Asien: 1
 • Europa: 64
 • Nordamerika: 7
 • Sydamerika: 0
 • Oceanien: 0

Antal böcker per land:

 • Finland: 2
 • Frankrike: 1
 • Kina: 1
 • Mexiko: 1
 • Norge:1
 • Spanien: 1
 • Storbritannien: 9
 • Sverige: 50
 • USA: 6

Kommentar: De här siffrorna är inte särskilt spännande i år. Jag har alltid en intention att läsa mer geografiskt diversifierat men i år har min läsning också varit väldigt styrd då jag haft kurslitteratur, tre bokcirklar samt försökt beta av i min egen hylla (som inte är så diversifierad). Hur som helst så får jag inte mycket plats över till lustläsning (alltså, inte för att jag lider av mina bokcirkelböcker men ni fattar nog) och då blir utrymmet för att välja icke västerländskt ännu mindre. Jag ska fundera lite på hur jag kan lösa detta på ett bra sätt förutom som att som hittills ofta (men inte alltid) försöka föreslå icke västerländska författare när det är min tur att välja bok! Jag ska också försöka uppdatera min karta över lästa länder framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s