En smakebit på søndag: Stöld

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Nu har jag haft en sådan där helg igen när jag inte riktigt vet om jag är sjuk eller frisk. Ibland tror jag att det är min kropp som bara försöker få mig att vila men lite störigt är det allt. Å andra sidan har jag väldigt mycket att läsa i helgen så det har passat fint att bara vila. Jag får nog tagga ner lite på läsplaneringen nästa månad eftersom jag inte direkt läser något i veckorna utan bara på helgerna. Och så kan jag klämma i lite mer när det vankas lov.

Annars har veckan varit fin och väldigt snöig här i Stockholm. Jag lyssnade klart på Klubben för lyckliga slut och läste ut Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor i helgen (bägge rekommenderas) och istället påbörjade jag Stöld. Jag förbisåg den när jag bläddrade igenom Vårens böcker-katalogen men oj, vad bra den är. Jag slukade hälften igår och satsar på att läsa ut den under dagen.

Stöld handlar om Elsa som när hon är 9 år gammal hittar sin renkalv Nastégallu död – mördad. Hon vet vem som gjort det men han hotar henne till tystnad. Den handlar också om livet som modern same, om det hat och den tjuvjakt de utsatts för. Om polisen som aldrig utreder något utan bara lägger ned deras anmälningar. Om den patriarkala struktur och interna rasism som präglar samesamhället. Jag vet inte egentligen om rasism är rätt ord men jag hittar inget bättre just nu. Det handlar om samer som ser ner på Elsas mamma för att de anser henne vara en icke-samisk kvinna, en s.k. rivgu.

Det här är riktigt bra och en av sakerna jag uppskattar är hur repliker och ord på samiska vävs in i svenskan. Det är först när jag kommer till tolfte kapitlet som jag förstår att kapitelnamnen helt enkelt är räkneorden på samiska. Smakbiten kommer från när Elsa och pappa varit hos polisen och anmält det som hände  Nastégallu.

Henriksson stängde dörren om sig och hon och pappa gick tillsammans.

”Vad är det för papper?

”Det är en kopia på vår polisanmälan. Ännu en stöld.”

”Stöld? Den var ju dödad, inte stulen. Ska det inte stå dödad eller mördad?”

”Det är svårt att förklara.”

20 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Stöld

  1. Tack för smakbiten! här ska jag läsa framöver. Du behöver kanske återhämtning om du har mycket runt dig och är aktiv, kroppen är bra på att säga ifrån.

  2. Paula Merio

    Har reserverat denna på biblan, spännande att ta del i en tillvaro i vårt land som vi vet på tok för lite om, både historiskt och nutida. Tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s