En smakebit på søndag: Queera tider

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Den här veckan har jag jobbat väldigt mycket och varit ruskigt trött. I onsdags var enda dagen jag inte jobbade sent men då läste jag istället en bok hela kvällen till torsdagens bokcirkel. Jag har haft några rec.ex. på sistone (brukar ju inte ta så många) och många bokcirkelböcker och eftersom jag är så trött så orkar jag inte läsa i veckorna så det har nästan blivit lite hetsigt. Samtidigt som jag ju vill läsa så många böcker så det är kluvet.

Jag har haft extra mycket att göra hemma också med hemmapluggande högstadiebarn. Jag jobbar ju själv i skolan men det här med att högstadieelever ska plugga på distans fungerar inte så himla bra. I alla fall inte för alla. Jag vet hur svårt det varit att vara disciplinerad distansstudent som vuxen och att då en tonåring ska klara det är i många fall önsketänkande. Samtidigt förstår jag att lärarna i högre stadier vill ha distansstudier eftersom det är omöjligt för oss att följa några restriktioner i skolorna.

Annars njuter jag av det vackra vintervädret och det märks att det blir ljusare också vilket är härligt även om jag, som jag sagt förr, gillar alla årstider! Den här månaden har jag faktiskt inga fler bokcirkelböcker så jag kan pusta ut lite och läsa nästan bara vad jag vill vilket resulterat i att jag inte läste alls igår. Men jag fick mycket annat gjort. Bloggfix till exempel! 🙂

Queera tider: hbtqi nu och då är en ungdomsbok som vänder sig till högstadieelever och som förklarar och synliggör olika aspekter av hbtqi och rörelsen bakom. Det är helt fantastiskt att dagens ungdom får växa upp med tillgång till sådan här litteratur och jag hoppas att alla skolbibliotek köper in den.

Normer är förväntningar eller oskrivna regler. Många normer är bra och gör det lättare att fungera tillsammans. Men vissa normer hänger ihop med makt, där en del får fördelar på andras bekostnad. Det kan leda till att minoriteter ifrågasätts eller behandlas sämre. dessa normer behöver förändras.

20 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Queera tider

 1. Väldigt ofta så önskar jag att jag hade mer tid för min fritid, hobbies och liknande. Jobbet tar på tok för mycket tid från resten av livet. Och det trots att jag nu, när jag jobbar hemma, sparar två timmar. Varje dag.

  1. Jobbar du inte mer nu då? Jag tycker att bekanta som jobbar hemma säger att de har svårt att skilja jobb från fritid när de jobbar hemma och att de jobbar till sent på kvällen.

   1. Jag är benhård med mina åtta timmar. Om inte något specifikt kräver att jag jobbar mer, men det händer typ någon gång om året. Eftersom jag måste koppla upp mot min dator på jobbet för att jobba så är det enkelt att sluta. Jag bara kopplar ner och då slutar jag för dagen och så säger jag till sambon (som också jobbar hemma) ”Nu går jag hem!” 🙂 Funkar klockrent för oss båda två. Det tog mig många år av övning att kunna släppa jobbet när jag är ledig, men nu går det av sig självt.

 2. Paula Merio

  Saknade böcker i ämnet när jag var ung. Men då skedde det mesta i det fördolda. Man skydde allt som var annorlunda mot den vanliga normen. Tack för smakbit

 3. Vilken intressant bok! Jag märker på våra barn (nu 18 och 21) att de är mycket mer insatta i hbqt-frågor och tar det mycket mer naturligt. Varje gång vi pratar om sådant så lär jag mig något nytt.
  Jag ser många ungdomar i vår närhet som inte alls mår bra av att ha så mycket på distans och oroar mig en hel del för deras framtid. Även om man förstår och respekterar skälet.

 4. Verkar intressant. Känner som Paula att det var inte så mycket av böcker i ämnet när en växte upp så bra att det kommer, är ju ändå 2021….Tack för smakbiten.

 5. Tack för smakbiten!
  Ska kolla upp den. Måste vara svårt för högstadieelever att klara av hemmapluggandet. Behövs mycket stöd från föräldrar som också ska lyckas sköta sitt eget jobb samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s