En smakebit på søndag: Konsten att vara kvinna

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Den här veckan har jag varit så där oroväckande och läskigt trött igen flera dagar. Jag försöker att verkligen fnula på exakt vad det är som gör att jag blir trött vissa dagar även om jag förstår att det ligger månader av anledningar i grunden. Jag har inte sprungit något i veckan men i alla fall gymmat lite men i första hand har jag behövt vila. Jag har sett två filmer och det var flera månader sen sist jag var så trött att jag tittade på något. Och så har jag spelat ohemult mycket Harry Potter- och tramsspel på min iPad samt beställt böcker. Vi har kommit på att man kan köpa böcker på Adlibris för sina sparade coop-poäng och har inhandlat drösvis med böcker för våra sedan åratal sparade poäng! 🙂

I måndags var det ju Internationella kvinnodagen och jag tog mig tiden att lyssna på några av Selma stories samtal på Instagram. Alla ligger kvar där (tips!) och det finns flera kvar som jag gärna lyssnar på. Ett av samtalen jag lyssnade till var Caitlin Moran, och fastän att jag t.o.m. såg henne i ett livesamtal på bokmässan 2019 så lärde jag mig först nu att hon heter ”Cättlinn” och inte ”Cejtlinn”. Oh well.

Jag har hört både bu och bä om henne under åren och det har inte blivit av att jag läst henne men nu under samtalet så sa hon några saker som verkligen talade till mig och jag blev väldigt nyfiken på hennes nyaste bok. Eftersom den är en uppföljare så tyckte jag det var lika bra att grunda med Konsten att bli en kvinna först. Jag är inte helt såld, hon har sina poänger men de försvinner lite i ivern att hela tiden vara så himla rolig. Men jag tror och hoppas att den nya boken har en lite seriösare framtoning och tror att jag kommer gilla den bättre.

Boken beskriver hennes uppväxt och lyfter olika feministiska aspekter med en hel del, låt oss säga, uppseendeväckande ord och stycken. Jag har valt ett väldigt rumsrent och inte så, för boken, representativt stycke som handlar om när Moran hittar till böckernas värld i tonåren och beskriver den där härliga bokslukarkänslan.

Böckerna tycks vara den mest verkningsfulla källan att ösa ur: varje bok är essensen av ett liv som man kan glufsa i sig på en enda dag.  Eftersom jag läser fort slurpar jag i mig liv i rasande fart, sex sju åtta stycken i veckan. Tokigast är jag i självbiografier: jag kan sätta i mig en hel människa innan solen går ner. Jag läser om walesiska bergsbönder och kvinnor som seglar jorden runt i yacht, soldater i andra världskriget och hushållerskor på herresäten i förkrigstidens Shropshire, journalister och filmstjärnor, manusförfattare, Tudorprinsar och 1600-talets premiärministrar.

16 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Konsten att vara kvinna

 1. Jag lyckas också bli så där sjukt trött ibland och fattar inte varför, men jag har nog skyllt på våren. Men alltså… det här var intressant… köpa böcker på Adlibris för sina coop-poäng. Hmm, det där får jag nog kolla upp.

  1. Våren har jag aldrig blivit trött av förut, i mitt fall är det nog en pockande utmattning som jag hållt stången länge nu. Det står på coops sida att man bara får använda tre presentkortskoder åt gången på Adlibris men jag är inte säker på att Adlibris håller med om det. Men för säkerhets skull gjorde jag en massa små 300 kr-beställningar. Förra gången handlade jag för typ 15 koder i en beställning.

 2. Paula Merio

  Smakbiten var himla bra, för precis så är det när man läser mycket, man känner att man lever många människors liv och avverkar dem i en farlig fart. Vet dock inte om jag vill läsa hennes böcker, inte riktigt min genre.
  Däremot tackar jag speciellt för att du talar om att man kan handla böcker för coop-poängen. Jag har länge funderat på vad jag ska göra med dem…
  Jag är också extremt trött, blodprover togs för ett par veckor sedan och alla visar bra värden. Bara blodtrycket som spökar så vi höjden medicindosen. Ibland ramlar ögonen bara ihop när jag sitter och läser, trist!

 3. Inte läst något av henne, men hört de som gillat och smakbiten är ju lite kul. På tal om trötthet, har du tagit prover på vitaminer, mineraler och järn?

 4. Jag är också märkligt trött, och orkar inget, men undrar hur mycket det har med hela situationen att göra…. Svårt att veta.
  Den här boken har jag läst och jag blev besviken, hade höga förhoppningar, men tyckte det blev för mycket.

  1. Jag jobbar ju som vanligt och känner mig mindre stressad efter att ha haft covid och nu behöver jag ju inte oroa mig för att få det, förrän i sommar kanske. Håller med om att den är lite too much.

 5. jag tyckte att hon var lite jobbig med det där ansträngt roliga när jag läste en bit i den här boken som dottern fick för några år sedan. men hon säger ju också tänkvärda saker. tack för smakebit och påminnelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s