En smakebit på søndag: Underbarn

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Som jag skrev igår så blev jag äntligen klar med min tenta igår kväll. Jag påbörjade den förra helgen och avslutade igår. Jag har inte skrivit på den i veckan utan ägnat min lediga tid åt att kolla klart på säsong tre och fyra av The Crown. Jag har knappt orkat läsa utan bara laddat för att orka skriva klart tentan och nu är det alltså gjort! Egentligen behöver jag ju inte skriva tentan då det är en kurs ag bara läst för min egen bildnings skull men det bor en liten duktig flicka i mig som gillar att samla högskolepoäng så då behöver man tentan. Jag har lite mer än 400 hp just nu och några fler poäng på väg in både nu och i höst hoppas jag. 🙂

Lyssnat på bok har jag dock orkat göra och igår morse lyssnade jag klart på Underbarn av Roy Jacobsen. Jag tyckte väldigt mycket om hans De osynliga och den här var också läsvärd men kanske inte fullt lika bra. Jag vill dock gärna läsa vidare i trilogin som De osynliga inleder längre fram. Underbarn handlar om en pojke och hans ensamstående mamma i en förort till Oslo på 60-talet. I början av boken håller de på att måla om i vardagsrummet när grannfrun kommer in och föreslår att de ska köpa tapeter.

underbarn

På vardagsrumsväggarna hos familjen Syversen såg vi alltså för första gången den storblommiga tapet som under sextiotalet skulle göra om norska arbetarhem till små tropiska djungler, med spinkiga bokhyllor av teak och eleganta mässingsbyglar, och en brun-, beige- och vitrandig hörnsoffa belyst av av små osynliga lampor som satt monterade likt blinkande himlakroppar under hyllorna.

Jag noterade den lite svala distansen i morsans blick, först en flickaktig förtjusning som kunde vara i tre fyra sekunder, visste jag, innan den övergick i en naturlig försagdhet, som i sin tur skulle utmynna i en realistisk grundinställning: Nej, det där har inte vi råd med. Det där kan inte vi göra. Eller: Det där är ingenting för oss och så vidare.

9 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Underbarn

 1. Jag har läst flera böcker av författaren. Tyckte jättemycket om serien där De osynliga ingår. Den här har jag i min ljudbokshylla. Tack för smakbiten!

 2. astridterese

  Roy Jacobsen står på min TBR liste. Jeg har lest noen av hans eldre bøker, men ikke disse tre som du nevner. Selv om de frister de og. (Det er bare alt for mange bøker jeg vil lese!) Gratulerer med avsluttet tentan og ha en riktig fin søndag!

 3. Paula Merio

  Det finns säkert värre saker att samla på än högskolepoäng….”ler”
  Jag håller med dig om Jacobsens De osynliga o därpå följande bok. Jag har faktiskt läst även denna titel men den föll mig inte i smaken.
  Tack för smakbiten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s