Utmaningar 2021 – hur gick det?

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

Rensa bokhyllan 2021

Målet var att läsa 30 hyllvärmare och minst 10 bokhylleböcker under året för att såklart få ner antalet olästa böcker i hyllan och för att jag skulle starta 2022 med exakt 100 hyllvärmare enligt mina beräkningar. Jag startade även 2021 med 100 hyllvärmare och det är tufft (well, för en bokmänniska i alla fall) att få siffran att minska men den skulle åtminstone inte öka. Precis som förra året så nådde jag december med ett halvdant jobb i bagaget. Och precis som förra året så gav jag mig dän på att inte misslyckas med utmaningen och läste så det sprutade. Förra året behövde jag dock bara läsa fem stycken, i år behövde jag läsa 22 böcker!

Jag bestämde mig för fem hyllvärmare eftersom att originalplanen var att läsa mina 30 äldsta hyllvärmare i kronologisk ordning. Jag hade läst de fem äldsta så om jag läste fem till hade jag i alla fall klarat en trededel av det målet. Sen sa jag till mig själv att jag kunde läsa vilka 17 andra bokhylleböcker som helst så skulle målet uppnås.

Till saken hör att det också är tillåtet att stryka böcker eftersom att mitt mål inte är att läsa ett visst antal böcker utan att ha ett visst antal kvar när nästa år börjar. Jag skulle t.ex. kunna ge bort 40 böcker och ha klarat målet på så vis men nu vill jag ju (eller tror att jag vill) läsa de böcker jag faktiskt har. Tre böcker blev strukna på det här sättet. Jag gav upp Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates då den inte passade mig och jag insåg redan efter ett par sidor i Halvblod av Sofie Trinh Johansson att den, och därmed inte heller uppföljaren Vingar av glas, var något för mig.

Så jag läste åtta av mina äldsta hyllvärmare, avfärdade tre, läste tio extra hyllvärmare och 19 bokhylleböcker. 8+3+10+19=40

Resultat: 40/40 hyllvärmare & bokhylleböcker lästa. Hurra!

Vidga vyerna 2021

Den här utmaningen påminner mig om att mer aktivt välja böcker från länder som inte är Sverige, Storbritannien eller USA. Och ändå kom 107/131 lästa böcker just från de här länderna. Men, 24 stycken gjorde det inte vilket är nästan en femtedel. Jag hade ju inte satt ett särskilt antalsmål utan tycker det var bra!

Det faller sig ju naturligt att läsa mycket svenskt som svensk och jag har också velat läsa många The Walking Dead i år (16 st) så då skjuter ju USA-siffran lätt i höjden. Streamingböckerna tenderar ju också att vara ganska likriktade men det finns faktiskt en del annat där också. Slutligen är många av mina egna böcker i bokhyllan just från dessa tre länder men under förra året handlade jag mer aktivt böcker från andra länder så nu blir det ännu lättare att både läsa egna böcker och hålla den här utmaningen i gång.

Jag skrev till mig själv i början av året när jag skapade utmaningen att jag skulle få pluspoäng för nya länder så vi kan väl säga att jag fick 24 poäng för böckerna samt åtta pluspoäng för de åtta nya länderna. Då har jag ändå en liten siffra att tävla emot nästa år! 🙂

Resultat: 24 lästa böcker och 32 poäng. Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s