En smakebit på søndag: Scener ur hjärtat

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag kan inte klaga på den här veckan direkt då den innehållit hela fem lediga dagar. De två jobbdagarna höll jag bl.a. ca 20 utvecklingssamtal och även om det är svettigt inför dem så är det i stort sett alltid väldigt trevligt att få en pratstund tillsammans med föräldrar och elever. Nu är det bara två veckor kvar innan mina små fågelungar knuffas ur boet för att flyga vidare mot mellanstadiet!

Mina lediga dagar inledde jag med att träna så hårt på gymmet att jag haft jordens träningsvärk under resten av veckan. Idag står ett liknande pass på schemat så det blir nog ett par plågodagar till. Jag tränar efter ett program där jag lyfter tungt i fyra veckor medan femte (denna) veckan är en bodybuildingvecka med lättare vikter men fler reps och annorlunda övningar. Jag föredrar tunga skivstångslyft framför det här plågeriet alla gånger. 🙂 Förutom att träna så har jag besökt Kulturhuset och sett en krogshow fast som lunch-soppteater som hette Ginger. Den var på besök från Örebro och handlade om både mobbing och myter som vi rödhåriga möter. Den var väldigt kul, om än lite tragisk emellanåt, och jag rekommenderar den verkligen.

Sen så har jag faktiskt, kors i taket, läst! Jag inledde med att läsa Sarek då jag ville belöna mig själv med något lättläst, därpå läste jag ut Scener ur hjärtat och nästa dag klämde jag Ett eget rum vilken också bokcirklades på puben The Old Brewer (Stockholm) som jag varmt rekommenderar. Jag åt vegansk fish & chips och min ”fisk” bestod av bananblomma. Det var första gången jag åt det och det var gott!

Av alla dessa böcker har jag valt en smakbit från Scener ur hjärtat. Den är aktuell nu eftersom det ju är Stockholm+50-möte på gång här. Varje gång jag läser en bok som handlar om klimat, feminism, rasism etc. så blir jag taggad, vill lära mig mer och irriterad på omvärlden som aldrig agerar. Så även med denna även om det också är en väldigt personlig berättelse om livet med barn med npf-diagnoser.

I det citerade stycket så är Malena, Svante och Greta och träffar Kevin Anderson (en brittisk klimatforskare) och hans kollega Isak Stoddard på Institutionen för geovetenskaper, CEMUS, på Uppsala universitet och det är Kevin som pratar.

I snart 30 år har vi vetat allt vi behöver veta om klimatförändringar men under hela den tiden har vi valt att inte göra någonting åt problemen. Inte ens progressiva länder som Sverige har gjort någonting: om man räknar in flyg, sjöfart och varor som produceras utomlands så ligger Sveriges utsläpp kvar på samma nivå som är 1992 då FN:s första klimatmöte hölls i Rio. Istället har vi låtit ekonomer styra våra beslut. Vi lurar alla att tro att vi gör det vi behöver men faktum är att inget industrialiserat land i världen gör någonting som ens påminner om det som krävs. Det finns ett fantastisk svenskt ord för det: swindlee.

Svindleri, rättar Isak.

14 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Scener ur hjärtat

 1. Det låter som om du haft en bra vecka. Den här boken står i hyllan oläst, kanske dags att läsa den. Håller på med en kursbok om hållbarhet, den blir man kanske inte lika upprörd över, men väldigt lärorikt.

 2. Paula Merio

  Så duktig du är på gymmet! Jag blir lite desperat när jag tänker på jordens framtid och på hur vi behandlar den. Jag som behandlat miljön mer eller mindre illa hela livet skäms och försöker bättra mig, men när jag ser mina barnbarn, unga vuxna, så är de inne i ett konsumtionsmönster som är allt annat än hållbart och jag lyckas inte ens få dem att sluta köpa plastkassar…suck.
  Tack för smakbit, beundrar Gretas envishet och kämpaglöd, trots alla hån hon får utstå

 3. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!
  Jag jobbade också två dagr denna veckan. Sedan blev jag tyvärr magsjuk och missade i stort sett hela långhelgen.

 4. Åsa

  Bananblomma(?) lät spännande! 🙂 Boken har jag läst, en lättläst historia. Åsikterna är många och inte så sällan aggressiva vad gäller miljö- och klimat. Det aggressiva gör nog tyvärr att många drar sig undan. Tror jag. Nu skall ju visst Miljöpartiet ”göra KAOS” med alla som tänker stå i vägen för klimaträttvisa… vad det nu betyder? Låter otäckt. Var drar de gränsen för vem som skall anses rättvis och orättvis? Är det dom som bor på landsbygden, behöver bil och inte har råd med elbil som inte är klimaträttvisa? Är det bönderna som behöver diesel till sina jordbruksmaskiner? Många frågor.

  1. Jag hoppas och tror att det går att lösa där var och en bidrar efter förmåga. Det står t.ex. också i boken att om de 10 rikaste procenten sänker sina utsläpp, till vilken nivå minns jag tyvärr inte, så kommer hela världens utsläppsnivå att sjunka med 30 %.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s