Scener ur hjärtat

I juni 2019 jobbade jag på en skola som gav lärarna böcker i sommarpresent. De dukade upp ett stort bord med pockets och så fick man välja en. Himla trevligt initiativ. Jag hade en kollega som inte läste så hon gav mig en chans att välja en extra bok (jag hade redan valt Ormen i Essex) och då plockade jag på mig denna som jag varit nyfiken på ett tag redan.

Jag ska erkänna att jag var en av dem som muttrade när Greta satte sig utanför riksdagen hösten 2018. Som lärare tyckte jag såklart att hon skulle gå i skolan och jag hade överhuvudtaget ingen aning om vem hon eller hennes föräldrar var. Nu i efterhand har jag ju facit i hand och det är lätt att säga att jag är glad att hon satt kvar. För tänk så mycket som hänt sedan dess.

Den här boken är familjen Ernman-Thunbergs berättelse om sin egen familj, döttrarnas kamp med olika diagnoser och klimatkampen. Hela familjen står som författare men jag uppfattar det som att det är Malena som är den huvudsakliga berättarrösten. Jag var inte alls beredd på att boken skulle handla så mycket om Beata och Greta och hur tufft det varit för hela familjen med att få ordning på deras diagnoser och att leva med dem. Den biten berörde mig mycket och det var ett väldigt fint porträtt av en npf-familj.

Stora delar av boken är faktaspäckade och siffertäta och visar på hur det står till på jorden främst klimatmässigt men den lyfter också utmattning och npf-diagnoser. Såklart, eftersom att det är just de här områdena som har ett väldigt stort fokus hemma hos den här familjen. Boken är ömsom hoppfull, ömsom nedslående men jag finner den inspirerande. Den är lättläst och engagerande och stundtals väldigt personlig men ändå med ett stort allmänintresse.

För mig personligen i mitt eget klimatengagemang så blir jag numera förvånad när folk säger att de ska flyga och undrar varför de ska göra det. Liksom Greta är jag vegan, jag handlar endast i undantagsfall fast fashion och jag handlar faktiskt väldigt lite överhuvudtaget numera, vi har ingen bil och jag försöker vara medveten så ofta jag kan och orkar. Men självfallet är jag är långt ifrån perfekt, jag har t.ex. inte gått igenom vårt elavtal eller min banks förehavanden etc. Nu är det ju inte heller upp till mig att rädda världen på mina axlar men jag vill åtminstone försöka litegrann. Det hoppas jag att du vill också.

Förlag: Bokförlaget Polaris
Utläst: 27 maj 2022
Mitt betyg: 4/5

2 reaktioner på ”Scener ur hjärtat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s