En smakebit på søndag: Familjelexikon

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Veckan har varit intensiv med optikerbesök, författarsamtal, två bokcirklar, tre gympass och tre löppass. Dessutom var det lite stressigt på jobbet i mitten av veckan men å andra sidan blev fredagen väldigt lugn och fin så det var skönt! Optikern ordinerade progressiva linser vilka jag testar just nu och därmed kan betrakta mig som tant på riktigt. Författarsamtalet var Therese Bohman och jag köpte med mig hennes Andromeda hem.

Den ena bokcirkeln avhandlade Girl, Woman, Other & Kris av Boye medan den andra handlade om Familjelexikon. Den senare bokcirkeln skulle också ha innehållit ett besök på Dramaten för att se Eld men endast tre timmar innan föreställningen fick jag ett mess om att den var inställd. Lite väl kort varsel kan tyckas och särskilt snöpligt då vi har en bokcirkeldeltagare som bor i Karlstad numera och som bara kommer hit ibland för att vara med. Som tur var hade vi supertrevligt ändå och käkade på en georgisk/armenisk vinbar där de andra drack rött, vitt och orange vin medan jag höll mig till kombucha.

De andra tre tyckte mycket om Familjelexikon medan jag faktiskt lagt den ifrån mig i veckan då jag inte fick grepp om den och det var så himla många namn som bara rapades upp hela tiden. Till saken hör att jag började kolla på This is Us igen för nån vecka sen fast jag vet att jag då har så svårt att sluta kolla. Så en knepig bok som konkurrerade med en enkel tv-serie…. Ja, ni hör ju själva vem vinnaren blev. Men jag har faktiskt läst halva boken så jag borde nog läsa klart den, men långsammare än mitt alltid så hetsiga stressläsande. Nu är det paus på bokcirkelböcker ett tag vilket är ett skönt och jag kan återgå till Lunabba som jag inte hunnit klart med.

Familjelexikon handlar om författarens uppväxt och alla människor som korsar hennes väg. ALLA människor. Typ. Smakbiten kommer från inledningen av boken där hon beskriver sin far vilken har rätt bestämda åsikter om det mesta i livet.

I mitt föräldrahem, när jag var barn, hände det att jag eller mina syskon välte omkull glaset på bordsduken eller tappade en kniv i golvet och då röt far: ”Bete er som folk!”

Om vi doppade brödet i såsen skrek han: ”Slicka inte på tallrikarna! Inget slabber! Inget söleri!”

Slabber och söleri var enligt far också allt modernt måleri, som han inte tålde.

Han sa: ”Ni har inget bordsskick! Er kan man ta inte med någonstans!”

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Familjelexikon

  1. Paula Merio

    Oj, jag vill inte läsa böcker med en massa personer springandes in och ut som man ska försöka hålla reda på! I så fall vill jag ha en lista på personerna i början av boken så jag kan gå tillbaka och kolla. Lyssnade nyss till Bohmans Den andra kvinnan, jättebra! Tack för smakbit, jag gillar inte heller när barnen slabbar vid matbordet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s