En smakebit på søndag: En flickas memoarer

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Jag har haft höstlov/läslov den här veckan och det har varit superskönt. Så supermycket läsning har det inte blivit, jag har läst två böcker och lyssnat klart på en halv kort ljudbok och så har jag påbörjat två böcker. Förutom läsning har jag spatserat på Ströget, köpt nya vandringskängor, suttit i soffan i myskläder samt tränat två pass med PT vilken var så snäll så och sa att min teknik i alla baslyft var jättefin. Så jag har faktiskt haft ett skönt lov med mycket vila och väldigt få tråkiga hushållssysslor.

En av böckerna jag påbörjat är Ernauxs En flickas memoarer som ska bokcirkeldiskuteras om ca 10 dagar. Den handlar om hur en sommar när hon var 18 år har påverkat henne hela livet. En dryg fjärdedel in i boken tyckte jag att den emellanåt var lite omständligt skriven. Ibland skriver hon liksom om hur hon minns saker eller hur hon inte gör det och det blir så meta på något vis. Men nu har jag läst ca hälften och tycker det finns ett annat flyt.

Listan över all den sociala kompetens hon saknar skulle bli ändlös. Hon kan inte telefonera, har aldrig tagit sig vare sig dusch eller bad. Hon har ingen som helst vana vid andra samhällskretsar än sin egen, arbetarklass med bondsk, katolsk bakgrund. På det här tidsmässiga avståndet framstår hon för mig som tafatt och tillgjord, ja till och med ful i mun, och mycket osäker angående språkbruk och uppförande.

Hennes innerligaste liv finns i böckerna, som hon törstar efter alltsedan hon lärde sig läsa. Det är genom dem och damtidningarna som hon har upplevt världen.

17 reaktioner på ”En smakebit på søndag: En flickas memoarer

  1. Bokföring enligt Monika

    Jag kan inte låta bli att undra när den utspelar sig … ”aldrig tagit sig vare sig dusch eller bad”. Det är ju ganska ovanligt till och med på typ 50-talet. Eller hon kanske inte räknar badbalja?

  2. Skönt att du fick njuta av läslov. Ernaux ska jag se till att läsa. Har ju faktiskt med henne i min Boktolva – och så Nobelpris nu. Har Åren hemma, men hinner jag inte läsa den så lyssnar jag nog på denna på engelska. De har tagit bort de svenska från Storytel.

  3. Paula Merio

    Spännande med senaste nobelförfattaren. Jag står på kö på biblan, vilket år som helst är det min tur, bara kanske 40-tal före mig…Men det gör inget, jag kunde ju gå o handla mig en bok men är inte tillräckligt angelägen utan väntar snällt. Tack för smakbit

  4. låter som ett härligt läslov. har läat En flickas memoarer . inte helt förtjust. men Min far och Kvinnan tyckte jag väldigt mycket om. läser nu Åren som jag tror att jag gillar. tack för smakebiten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s