Tisdagtrion: Böcker som utspelar sig under olika århundraden

Ugglan och bokens Tisdagstrion handlar om att tipsa om tre böcker på veckans tema och att ta del av andra deltagares tips.

Veckans tema: Böcker som utspelar sig under olika århundraden

Det är inte alltid helt enkelt att veta när en bok utspelar sig men jag är åtminstone rätt säker på att dessa tre inte äger rum i samma århundraden.

Wolf Hall av Hilary Mantel utspelar sig helt klart på 1500-talet eftersom det är den riktiga personen Thomas Cromwell som innehar huvudrollen. Väldigt läsvärd även om jag inte alltid hänger med i exakt alla de politiska maktspelen då jag läste den på engelska. Tyvärr råkade jag köpa del två på svenska. Å ena sidan blir den ju då enklare och jag får läst en hyllvärmare men å andra sidan så älskade jag språket i Wolf Hall.

Frankenstein av Mary Shelley läste jag också för ganska länge sedan men jag minns att jag förvånades över hur bra, lättläst och välskriven den var. Den utspelar sig i slutet av 1700-talet men gavs ut 1818. Inte för att jag trodde ont om Mary Shelley, jag hade nog bara ingen koll helt enkelt. Visst finns där små detaljer som kanske inte är helt genomtänkta men den är absolut läsvärd och jag villhöver ett eget ex hemma i bokhyllan då jag läste en biblioteksbok.

Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson utspelar sig troligen på 1800-talet men det kan också vara tidigt 1900-tal. Det var över tio år sen nu som jag läste och älskade denna bok och jag köpte på mig uppföljarna (det är en trilogi) men ändå har det dröjt med fortsättningen. I år är de med i min hyllvärmarutmaning och kommer att bli lästa så nu är frågan om jag kanske borde ta och läsa om den här först?

16 reaktioner på ”Tisdagtrion: Böcker som utspelar sig under olika århundraden

  1. Bokföring enligt Monika

    Jag har läst en annan bok av Jón Kalman Stefánsson och jag vill egentligen läsa mer av honom. Då specifikt hans trilogi där Himmel och helvete ingår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s