En smakebit på søndag: Tills alla dör

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Ledordet för den här veckan har varit trött. Jag har varit trött, trött, trött. Kanske för att jag mentalt börjat stänga ner inför sportlovet som börjar imorgon. Jag har varken orkat gå till gymmet eller bege mig ut och springa efter jobbet så därför blev jag imponerad av mig själv idag när jag ändå hängde med på långpasset som också innehöll 12 st tusingar (1 km intervaller) i lite snabbare tempo. Å andra sidan har jag nu suttit fyra timmar i soffan och inte orkat göra så mycket mer än dumsurfa.

Igår var jag ute på en minivandring, vi avverkade etapp 7 på Sörmlandsleden vilken bara är 6,5 km och den var inte jättespännande med mycket grusvägspromenad (gissar jag, det var ju snö ovanpå) och ganska lite riktig skog. Däremot hittade vi en fascinerande lada (eller något) som hade tre stycken små dassbås på rad inomhus. Hur vanligt var det förr i tiden? En vanlig gård hade väl ett enda dass? Det fanns inget boningshus i närheten såvida inte den halva som var stängd var själva boningsdelen men jag tror inte det.

I tisdags var jag på konsert med Brian Jonestown Massacre och kom hem vid midnatt. Men ons-lör har jag lagt mig supertidigt och sovit länge. Och nu ska jag få sova ut i en hel vecka. Halleluja så skönt det ska bli. Förhoppningsvis ska jag orka läsa lite också för det går segaste segt med Gösta Berlings saga. Häromkvällen plockade jag istället upp Tills alla dör för lite variation. Nu hoppas jag på att hinna läsa ut bägge innan det blir mars. För att förbättra månadens lässtatistik alltså. 🙂

”Bam! Har ni hört?” säger en ung kille. ”Ey, Izzy har jackat!”

Egentligen ska man inte snacka, men det här är för bra för att hålla tyst om. Nyheten sprider sig snabbt och snart vet ändå de flesta. Både småtjuvarna, de tungt kriminella och kidsen som springer mellan torget och ungdomsgården intill Rinkebyskolan får höra om stöten: ett gäng grabbar från Rinkeby har tagit hem jackpoten. Den alla drömmer om.

Men alla är inte glada och upprymda. För några är skrytet om den lyckade kuppen en kränkning, och de döljer inte sin ilska.

17 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Tills alla dör

 1. Paula Merio

  Den boken har jag lyssnat på, jag tycker mycket om Diamant och han är både påläst, kunnig och sympatisk så jag tror på det han berättar.
  Spännande dass på Sörmlandsleden! Jag har aldrig gått den, men har en kompis som är etappansvarig någonstans där. Tack för smakbit, ha ett fint sportlov

 2. Det visste jag inte att de kriminella invandrargängen drömde om en jackpot. Det gör jag också, men det försöker jag förverkliga genom att spela på Euro Jackpot. Vore inte så dumt att vinna 1,2 miljarder 🙂

  Hoppas du får sova ut ordentligt snart.

 3. Tack för smakbiten! Den planerar jag att läsa.

  Jag har sett flera dass med fler sittplatser. Bland annat det som fanns i uthuset vid mina föräldrars hus. Där var det två platser. De var kvar sedan innan det drogs in vatten till toalett innan de flyttade dit.

  På dasset i min kompis stuga var det plats för tre. Två vuxna och ett litet hål till ett barn.

 4. Bokföring enligt Monika

  Jag önskar så att jag kunde få sova ut, men jag envisas med att vakna vid fyratiden och inte kunna somna om. Så less på det.

 5. Diamant brukar jag kolla på när det är reportage och inslag, de är intressanta. Lite lagom långa också. Funderat på ljudboken men läser inte faktaböcker så ofta så det har inte blivit av.

   1. Ok jag tror att han är anställd journalist på SVT, iaf så är det där jag sett/ser honom. Jag ser ofta på nyhetsinslag på play, mycket aktuella inslag, ibland är de bara några minuter, lagom.

 6. Just den här boken håller jag faktiskt på att lyssna på just nu! Riktigt bra tycker jag, även om uppläsaren lämnar en del att önska (inget fel på honom egentligen, men en svensk medelålders man som försöker härma hur ortengrabbar pratar, det blir lite pinsamt). Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s