En smakebit på søndag: Rött, vitt och kungligt blått

Den norska bokbloggen Betraktninger håller i En smakebit på søndag där bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den. Ett trevligt söndagsnöje!

Den här veckan har jag tvingats inse att jag har lite för mycket på mitt bord just nu så jag har tagit ett steg tillbaka och bl.a. tagit ett trist beslut om att hoppa av årets Stockholm marathon. Jag måste frigöra lite tid till återhämtning helt enkelt och har övat under veckan genom att se om första säsongen av The Walking Dead samt läsa Bokälskare och Rött, vitt och kungligt blått. D.v.s. litteratur som inte kräver så mycket tankeverksamhet. Jag tog mig även tid att äntligen läsa ut Agaat då vi sågs och cirklade om den i veckan.

Dessutom har jag varit på operett, vilken inte heller krävde så mycket tankeverksamhet. Vi såg Hotell Vita hästen på Folkoperan med bl.a. min favorit Jonas Karlsson. Det var andra gången bokcirkeln gick till Folkoperan och nu är vi även sugna på Herr Arnes penningar i höst. Ingen mindre än Sara Bergmark Elfgren ligger bakom den så ni hör ju själva hur bra det låter!

Förutom ett besök på gymmet i måndags har jag inte tränat något vilket också beror på ovan nämnda behov av återhämtning. Idag tog vi åtminstone en härlig promenad i skogen och längs havet här hemma. Nu har jag precis lagt några få timmar på Boccaccio, Christine de Pizan samt Margareta av Navarra. Alla tre är ganska lättlästa så vi börjar komma till de lite mer moderna delarna av litteraturhistorien nu. Jag bjuder dock inte på historiska smakbitar idag utan snarare någon slags framtidsutopi. Jag gillade Rött, vitt och kungligt blått men mot slutet blir den ganska otrovärdig, i alla fall sett med glasögon från dagens politiska klimat. Underhållande var den åtminstone och det var precis vad jag behövde!

Rummet blir dödstyst när farten för honom och Henry genom fallet ner, ner på spillrorna av tårtan på den snirkligt mönstrade mattan, Alex fortfarande med ett fast grepp om Henrys ärm. Henrys champagne har spillts ut över dem båda och glaset har krossats, och i ögonvrån kan Alex se att det blöder från ett sår längst upp på Henrys kindben.

För en sekund är det enda han kan tänka, när han indränkt i smörkräm och champagne stirrar upp i taket, att Henrys dans med June åtminstone inte kommer bli den största storyn från det kungliga bröllopet.

4 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Rött, vitt och kungligt blått

  1. Paula Merio

    Jag läste den här på engelska 2020 och den gick nog mig rätt obemärkt förbi för jag kommer inte ihåg mycket av den. men jag gav den en trea och det är klart godkänt

Lämna en kommentar