Smittad

Titel: Smittad
Författare: Johanna Strömqvist

Förlag: Mix Förlag
Sidantal: 315
Utgivningsår: 2012

Utläst: 4 juli 2012
Mitt betyg: 4/5

Jag tror att det var DN:s recension av Smittad som fick mig intresserad av att läsa boken.

Det är en sjukt varm Stockholmssommar och en rad överfall har skett runtom i staden. Maria hänger på krogen med sina kompisar och spelar gitarr i ett hårdrocksband. På en fest möter hon Emmy och hon blir totalt uppslukad, fascinerad och kär. De blir ett par men Maria märker snart att Emmy har sidor som hon inte riktigt vet hur hon ska förhålla sig till och hon bär också på mörka hemligheter.

Jag har i efterhand läst flera recensioner av människor som stör sig på att vampyrdelen är för blek, tunn eller klyschig. Det är nu ni får kalla mig trögtänkt om ni vill men då jag inte innan läsningen läste någon annan recension än DN:s hade jag helt ärligt ingen aning om vampyrinslaget förrän det dök upp och det faktumet är jag glad över. Vad mig anbelangar hade det inte behövts några vampyrer utan allt hade fungerat ändå. Jag är inte heller så överdrivet förtjust i vampyrhistorier så jag kanske inte ens hade läst boken om jag vetat om att de fanns med. Nu slukade jag boken under en solig eftermiddag på balkongen och den var precis ett sådant lättläst inslag som jag behövde för att bryta av övriga böcker med. Jag sugs in i kärlekshistorien och vill inte lägga ifrån mig boken. Nu blev jag ju tvungen att göra det ändå då vi hade en inbokad konsert med Lars Demian, vilken för övrigt var fantastisk, men när vi var hemma igen så slängde jag mig på det sista kapitlet. Det här är första delen i en planerad trilogi och jag kommer nog läsa tvåan trots att jag misstänker att det blir fler vampyrer där.

Mix ger ut s.k. crossoverlitteratur men (här åker dumstruten på igen) jag har inte riktigt greppat alla dessa närliggande kategoriseringar. Några säger att det här är en ungdomsbok och andra att det är en vuxenbok. Om jag har förstått crossover-begreppet rätt så är de böckerna tänkta att tilltala både ungdomar och vuxna. Jag uppskattade Hemsöborna, 1984 och Idioten som tonåring. Är de också crossover då? Dessutom har jag som vuxen tokgillat Anne på Grönkulla, är det också crossover? Smittad handlar om ungdomar runt 20 år och dessa är med dagens mått mätt inte att betrakta som vuxna ännu. Kanske är det i detta crossover-begreppet bottnar. Men till vilka vänder sig då YA-böcker? Hur som helst tycker jag att ni gott kan förströ er med denna bok en dag nu i sommar!

Köp på Adlibris eller Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s