Kast med liten kniv

Titel: Kast med liten kniv
Författare: Sara Kadefors

Förlag: Piratförlaget
Sidantal: 319
Utgivningsår: 2012

Utläst: 11 okt 2012
Mitt betyg: 4/5

Jag blev nyfiken på den här boken när det hos Anna helt plötsligt dök upp en länk till en Joy Division-video tillsammans med några korta ordalag om innehållet. Då jag själv är gammal depprockare och punkare var jag bara tvungen att läsa den!

Boken handlar om Jonas. Dels följer vi Jonas 15 år, dels Jonas 30+.

Jonas 15 år älskar att läsa om historia och har plöjt tjocka böcker hemma. Bokstäverna hoppar bara så han måste läsa om meningarna flera gånger men det är så spännande att han vill läsa allt. I skolan däremot går det sämre, han får gå till hjälpfröken men bokstäverna hamnar ändå på fel plats när han skriver och betygen blir inget vidare. Han hänger mest med Mats, Krillan och Sami – de gillar att boffa, dricka och sno saker. Jonas är med lite halvt på en del grejer men han låter kompisarna hänga i sin källare eftersom att mamma och pappa alltid är så glada och inte ställer några frågor. De lyssnar på hårdrock medan han helst vill lyssna på punk och depprock. Allra mest gillar Jonas att vara med Rebecka, hon är sig själv och bryr sig inte om vad andra tycker. En dag hjälper Jonas Rebecka med något och det leder till en hemsk sak.

Jonas 30+ driver egen målerifirma och tränar både dotterns handbollslag och sonens fotbollslag. Han lever ett idylliskt familjeliv tills han en natt får höra sin fru prata med en kompis och hela hans tillvaro rasar samman. Dessutom händer det något i sonens klass som Jonas inte kan hantera.

Det här var min första Kadefors-bok men jag blev definitivt nyfiken på att läsa fler i framtiden. Jag tycker att det är briljant hur hon fångar Jonas känslor och beteenden i både de små vardagliga obekvämligheterna och de stora essentiella obehagligheterna. Jag förstår honom så väl samtidigt som jag många gånger skäms. Mest önskar jag bara att någon skulle ha p r a t a t med honom och att någon skulle ha l y s s n a t på honom. Kan det vara så svårt? Han fanns ju där.

Köp på Adlibris eller Bokus

Tack till Piratförlaget för recensionsexemplar!

3 reaktioner på ”Kast med liten kniv

  1. ochdagarnagar

    Kul att du hittade till boken! Jag lyssnade och blev positivt överraskad, kanske var det för att jag kände igen en del från min barndom. Tiden var ju min ungdomstid och platsen var ganska lik min egen uppväxt. Jag ska också läsa fler.

    1. Jag är uppväxt på andra sidan landet och ett par år senare gissar jag men jag gillade verkligen. Jag har nog kikat lite på den innan men det var länken till Joy Division som fick mig på fall direkt. Bra jobbat!

  2. Pingback: Kast med liten kniv av Sara Kadefors | bokdamenblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s