En smakebit på søndag: Lucy

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Hela helgen har varit (och är fortfarande) vikt åt läsning förutom ett gymbesök och en kompislunch. Jag har släpat efter lite med läsningen av kurslitteraturen så det är framförallt det jag ägnar mig åt. I fredags läste jag ut Drömfakulteten, igår morse läste jag två artiklar om feminism och hip-hop, efter gymmet lade jag sedan lite för mycket tid på ett kapitel ur boken White vilket var aningens svårläst och jag råkade dessutom  tupplura mitt i. Kapitlet behandlade det faktum att fotografikonsten och ljussättning av människor, föga förvånande, helt utgår från vithetsnormen. Efter middagen läste jag halva Tilltalande bilder vilken var betydligt mer lättläst och kvällens sista läsning var en tredjedel av Lucy vilken också blir dagens smakbit!

(För den intresserade så har jag utöver resten av Tilltalande bilder sju kapitel/artiklar och hela boken Kvinnlighet och erotik kvar. Ni vet hur det är, den som spar hen har!)

Men Lucy är faktiskt ingen kurslitteratur utan en bokcirkelbok! Nu blir kanske cirkeln framflyttad pga sjukdom fick jag precis veta så då pausar jag nog läsningen ett tag. Lucy är en 19-åring som flyttar från en ö i karibien till New York för att vara au pair. En tredjedel in i boken så har jag inte ännu grepp om allt, Lucy förefaller vara aningen ohyfsad emellanåt men jag gissar att vi får veta mer längre fram. Smakbiten kommer från första kapitlet och hembiträdet, som har sagt till Lucy att hon inte gillar henne för hennes sätt att prata, säger nu att hon slår vad om att hon inte kan dansa och föreslår att de ska göra just det.

I mitt rum stod en liten portabel skivspelare som såg ut som en beauty-box när locket var stängt, och hon lade på en skiva som hon köpt tidigare på dagen. Det var en bit som var väldigt populär just då – tre tjejer, ingen av dem äldre än jag själv, sjöng i stämmor på ett okänsligt och tillgjort vis om kärlek och sånt. Men det var en väldigt härlig låt i alla fall, och härlig just därför att den var så okänslig och tillgjord.

Hon gillade den där låten och sjöng med för full hals och hon dansade jättebra – jag var helt fascinerad över hennes sätt att röra sig. Jag kunde inte förmå mig att dansa med, och jag förklarade för henne varför: melodin var så himla ytlig och texten framstod som helt meningslös för mig. Jag såg på hennes uttryck att nu hade hon bara en känsla kvar för mig. Hon mådde illa.

 

22 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Lucy

  1. paulamerio

    Jag läste ifjol En liten plats, av Kincaid, den gillade jag. Denna har jag inte läst, kanske dags…
    Trevlig söndag bland bokhögarna, tack för smakbit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s