En smakebit på søndag: Efter balen

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Jullovet lider mot sitt slut men jag har åtminstone hållit mig frisk en hel vecka och kunnat träna massor. Yay! Idag var jag på Dansens hus och såg Snövit. Jag gillade den väldigt mycket och det var roligt att äntligen gå dit igen. På vägen dit och hem läste jag årets första bok och tillika en hyllvärmare, nämligen novellen Efter balen. Jag har inte läst varken Anna Karenina eller Krig och fred men sett filmatiseringar, haha!

Ivan Vasiljevitj sitter och berättar en historia om hur han var förälskad i en ung kvinna på en bal på 1840-talet. De dansar och dansar och Ivan berättar hur han nästan tappade känseln i kroppen varpå någon av åhörarna replikerade att han ju höll henne om midjan och visst borde ha känt både det ena och andra. Då går Ivan i taket:

– Ja, så talar alltså dagens ungdom! Ni ser ju inget annat än kroppen. På vår tid var det annorlunda. För ju mer förälskad jag var, desto mer okroppslig blev hon för mig. Nuförtiden ser ni fötter, anklar och säkert annat, ni klär i tankarna av kvinnorna ni förälskar i er, men själv har jag alltid, som Alphonse Karr säger – det var en bra författare -, klätt föremålen för min kärlek i bronskläder. Snarare än att klä av försökte vi skyla nakenheten, precis som Noas gode son. Men det där kan ni aldrig förstå…

Ja herregud vilken hedersknyffel han var Ivan. Och tänk om han skulle se världen av idag: ”Nuförtiden ser ni fötter, anklar och säkert annat”. Joho du, det gör vi.

 

 

6 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Efter balen

  1. Jag är så glad att jag plöjde igenom både Krig och fred och Anna Karenina när jag var ung och inte jobbade. Nu tror jag inte att jag hade orkat, men oj vad bra de var.

  2. Anna Karenina tyckte jag jättemycket om när jag läste den, känns som evigheter sen nu. Krig och fred är jag lite osäker på om jag läst, men har förstås sett. Brott och straff läste jag om (lyssnade) för några år sen, superbra! Men jag är egentligen ingen tegelstens fan. Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s