Den mörka ängeln

När jag insåg att den tionde delen om Ruth inte fanns som e-bok på biblioteket gjorde jag upp en så fin plan att jag skulle läsa några andra böcker först och sen ta tag i den här serien igen senare. Men så var jag en sväng ut i samhället häromdagen och kom då på att jag kunde sticka in huvudet på det fysiska biblioteket. Så kom det sig att jag gick därifrån med del 10 och del 11 om Ruth. Väl hemma tänkte jag först läsa ut den fackbok jag håller på med men kände sen att jag var för trött och vips så läste jag på den här istället. När jag vaknade tidigt nästa morgon så ville jag genast gå upp för at läsa ut den. Tänk vad härligt ändå med en enkel mysdeckare som ger en sådan läslust! 🙂

Ruth blir uppringd av en italiensk arkeolog, Angelo, som hon lärde känna för ca 10 år sedan. Han ber om hennes hjälp med ett skelett och när han lägger fram det som att hon ju kan se resan som en semester så tackar Ruth ja. Hon behöver komma bort från Nelson och allt därikring. Hon tar med sig Shona och barnen och beger sig till den lilla byn Castello degli Angeli där de får bo i Angelos morfars lägenhet.

Under vistelsen där som innehåller både tv-filmande (igen!), strandvistelse och byfestligheter så inträffar först en jordbävning och sen ett mord. Ruth är en av de som först hittar den mördade personen och hon befinner sig återigen indragen i ett mordfall. Nelson får höra om jordbävningen, blir orolig och lämnar allt i Norfolk för att tillsammans med Cathbad hasta iväg till Italien och Ruths och Katies ev. räddning. Som kanske inte direkt behövdes. Under tiden han är borta händer det såklart en hel del hemma också.

Jag är som vanligt inte så jätteintresserad av själva deckarploten men jag slukar med stort intresse att som karaktärerna går igenom. Den dagen Elly Griffiths lägger ner serien så måste hon ju skriva en epilog som sträcker sig minst 50 år in i framtiden. Jag trodde inte jag skulle gilla den här delen lika mycket eftersom den utspelar sig i Italien men det blir väldigt mysigt med den lilla bergsbyn, eller allt är ju inte mysigt men ändå. Jag får upp minnesbilder från mitt besök i Rom för några år sedan med de gamla byggnaderna, hettan och de mörka kvällarna.

Shona har varit ganska frånvarande i många böcker nu så det är kul att hon och Ruth hittar tillbaka till varandra. Intressant också att få lite mer inblick i Lauras liv. Sen är det så roligt att läsa om Kate, hon verkar vara en väldigt härlig unge och oerhört lätthanterlig. Nästan för enkel tänker den här tvåbarnsmamman. Jag tyckte ett tag att Ruth inte hade lika stort viktfokus men i den här delen är det verkligen tillbaka då Ruth har baddräkt på sig och genast jämför sig med alla andra men samtidigt ändå struntar i det och badar på. Tyvärr är det ju så många kvinnor ändå känner så Ruth är nog en väldigt vanlig kvinna på just det sättet.

Nu har jag bara en utgiven del kvar och jag erkänner att jag var tvungen att sneakpeaka i den för att se hur det blev med bebisen som födas skall. Men när den väl är utläst så kan jag inte göra mycket mer än att vänta på nästa del. Och då ska jag väl förhoppningsvis få lite annat läst också!

Utläst: 14 juli 2020
Mitt betyg: 4/5
Köp på Adlibris eller Bokus

2 reaktioner på ”Den mörka ängeln

  1. Nästa del kommer i oktober, tror jag, i alla fall till hösten, så det är inte så länge kvar 🙂 Jag uppskattade också Italien oväntat mycket, det var väldigt lätt att känna igen sig i miljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s