En smakebit på søndag: Om jag var din tjej

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Min tredje arbetsvecka inleddes med att jag blev sjuk så hela denna vecka har jag mest legat i sängen och glott på brittiska deckare på svt tills de sinade. Sen kollade jag på någon irländsk serie som baserades på två böcker av Tana French. Jag har aldrig läst henne men tyckte det saknades lite i serien så jag laddade ner hennes debut men den var så träligt skriven så jag bara läste valda delar här och där och gav sen upp.

I tisdags medan jag fortfarande var på väg in i förkylningen så läste jag en lagom lättsmält feelgood och igår när jag äntligen började känna mig snäppet piggare så orkade jag läsa Om jag var din tjej som är en bokcirkelbok som ska diskuteras i veckan. Det är en ungdomsbok så den var också lättsmält och det är den jag tänkte bjuda på ett smakprov ifrån. Annars har jag inte läst någonting i veckan och jag har ett par titlar från augustis läsplanering som inte verkar vilja bli lästa just nu.

En av de andra bokcirklarna hade zoom-träff i onsdags men jag orkade inte vara med tyvärr. Ibland tänker man att det kan ju vara lite skönt att vara lite sjuk och ligga hemma och läsa men sen i verkligheten så orkar man inget annat än att titta på tv tills man inte ens orkar det längre. Scrollar igenom facebook tills ögonen blöder och spelar fåniga ipadspel som inte ens är roliga. Det kunde ju vara värre ändå, jag är trots allt bara förkyld.

Om jag var din tjej handlar om Amanda som föddes som Andrew men genomgått könsbyte. Hon är 18 år och flyttar hem till sin pappa för att få en nystart och komma undan de som mobbat henne under alla år. Pappan har precis hämtat upp henne från bussen och de är på ett fik för att äta.

Hon [servitrisen] nickade. Och vem är det här du har med dig? frågade hon och vände sig till mig. Jag fladdrade med blicken från henne till pappa.

Jag heter Amanda, sa jag. Hon såg ut som om hon förväntade sig lite mer information, men jag hade ingen aning om vad pappa hade berättat för folk här om sin familj. Tänk om han hade sagt att han bara hade ett barn, en son? Jag sträckte darrande över menyn till henne och sa: Jag ska be att få en våffla och en cola light, tack.

Det här är min dotter, sa pappa efter ett ögonblicks tvekan med entonig röst.

22 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Om jag var din tjej

  1. Vad upplyftande att höra någon som inte gillade Tana Frenchs första bok. Jag gav egentligen upp henne efter den boken, men tack vare andra envisa bloggare så tog jag upp henne igen. Det ångrar jag inte 🙂

  2. Den här har jag läst och gillat! Ingick i den välkända Makeutmaningen 😉 Vi såg Dublin Murders och tyckte den var OK, men hennes första bok står oläst i hyllan och har så gjort i många år…

  3. Dublin murders har jag sett, lite mysko men det är ena boken som den är baserad på också. Andra har jag inte läst. serien var ok att se. Tack för smakbiten!

  4. Paula Merio

    Jag känner en ”hen” som bytt kön. Det var ganska omvälvande att försöka sätta sig in i dennes psyke och själ, att försöka förstå hur det känns att veta att man är född i fel kropp. Tack för smakbit, trevlig söndag

  5. Det beste er å se serier når man er syk, her fungerer det ikke å lese om ikke hodet er helt på plass. Har ikke hørt om forfatter eller bok så tusen takk for smakebiten og god bedring til deg.

  6. Man borde vara mycket försiktig med könsbyte som innefattar kirurgiska ingrepp när man fortfarande är ung. En 18-åring är nog inte ”färdig” som person än. Men boken är säkert intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s