En smakebit på søndag: Svart som natten

en smakebit

De två norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger delar på värdskapet för En smakebit på søndag som de bästa varannan veckas-föräldrarna! Tanken är att bokbloggare varje söndag uppmanas att välja ett stycke ur en bok de läser just nu för att väcka nyfikenhet och intresse för den.

Veckan har varit intensiv med mycket jobb och jag börjar så sakta ta ikapp det jag ligger efter med. Jag har tränat mycket mindre än vanligt men fått in ett pass alla dagar utom igår. Jag vill alldeles för mycket och måste lära mig att prioritera. Igår ville jag läsa men var som vanligt inte sugen på något eftersom jag är så trött jämt. Till sist så kom jag på att jag äntligen skulle läsa Ann Cleeves. Jag älskar Skottland och tv-serien Shetland och dessutom gillar jag hennes småmysiga Vera. Men jag har alltså bara sett dem och aldrig läst något. Jag rotade fram första delen Svart som natten bland stadsbibliotekets e-böcker och började läsa.

I morse läste jag ut den och jag gillade den. Det var roligt att få bakgrund till personerna och att få lära känna Fran samtidigt som mycket såklart var väldigt annorlunda mot tv-serien. Jag som för alltid sett mig som en deckarmotståndare inser så smått, efter att ha uppskattat Elly Griffiths & Peter May, att det beror mycket på vad det är för sorts deckare. Alla de som innehåller försupna kommissarier och detaljer om bestialiska kvinnomord går bort men de här som är mer karaktärsdrivna gillar jag. Härligt för nu har jag ju sju böcker till att läsa om Perez och co. Jag bjussar på inledningen.

Klockan var tjugo minuter över ett på nyårsdagens morgon. Magnus visste det tack vare den bastanta klockan, hans mors klocka, som stod på hyllan över den öppna spisen. I hörnet satt korpen i vidjeburen och muttrade och kraxade i sömnen. Magnus väntade. Rummet var förberett för besökare, han hade lagt in en hög med torv i spisen och på bordet stod en flaska whisky och ingefärskakan som han hade köpt på Safeway’s senast han var i Lerwick. Han kände hur han slumrade till men ville inte gå och lägga sig ifall någon skulle komma och hälsa på. Om det lyste i fönstret kunde det komma någon, full av skratt och sprit och historier. Under åtta år hade ingen kommit och önskat honom gott nytt år, men han väntade ändå, för säkerhets skull.

26 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Svart som natten

  1. Paula Merio

    Jag älskar tv-serierna Shetland och även Vera. Nöjer mig med att titta på deckare och läsa annan litteratur. Tack för smakbitar, trevlig söndag

  2. Shetland är jättebra, gillar Vera. Inte läst någon av böckerna i serien men andra av författaren, Sparar in lite lästid med den här och tv-serien får räcka. 😉 Tack för smakbiten!

  3. jag hade en helt annan bild av Perez än den som sedan uppenbarade sig i TV-serien. jag läser inte jättemånga deckare, men Cleeves, Griffiths och Louise Penny gillar jag. fint omslag på boken. Tack för smakebiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s