Hett i hyllan: Jiroekonomi

hettihyllanBokdivisionen fortsätter att haka på Monikas inläggsserie Hett i hyllan där man bekänner sina heta synder i form av hyllvärmare!

Förra veckan så skrev jag om hur en bokcirkelvän på en träff i januari 2020 hade med sig Novellix-noveller som vi fick välja frikostigt bland. Jag valde tre stycken och den andra av dessa är Jiroekonomi av Nina Åkestam. Jag var nyfiken på hennes bok Feministfällan (vilken kommer dyka upp här på Hett i hyllan strax) och plockade därför denna titel. Det här är en facklitterär novell och det blir enklast om jag bara kopierar in förlagets beskrivning av den:

Jiro Onos sushibar i Tokyos tunnelbana har tilldelats tre stjärnor i Michelinguiden. Om man utgår från klassiska ekonomiska resonemang borde verksamheten vara ohållbar: väntetiden är flera månader och restaurangen har endast tio sittplatser, inga riktiga bord och ingen serveringspersonal. Jiro skulle utan problem kunna expandera sin verksamhet, men väljer istället att fokusera på att göra världens bästa sushi. Vad är det som driver honom, och vad innebär det att vara en ”Jiromänniska”?

 

8 reaktioner på ”Hett i hyllan: Jiroekonomi

  1. Intressant tema. Förstår egentligen inte alls varför alla alltid måste satsa ”större”. I min bokvärld betyder inte det alltid ”bättre”. Oftare tvärtom faktiskt.

  2. Håller också med. Jag ser att novellen finns att låna på Götabiblioteken. Kul. När pandemin lugnar sig och jag är vaccinerad ska jag kolla Pandemixnovellet på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s